25 ezer liter ismeretlen eredetű szeszt foglalt le a NAV egy kutyapanziós pincéjében

bűnügy
február 26., 09:48

Több mint 25 ezer liter ismeretlen eredetű alkoholt foglaltak le a pénzügyőrök egy szeszfőzdében, tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-t. A közlemény szerint a NAV pénzügyőrei tavaly decembertől ez év január végéig tartottak országos szeszfőzde-ellenőrzéseket, amik során több ezer liter alkoholt foglaltak le.

Decemberben országszerte 22 bérfőzéssel és kereskedelmi főzéssel foglalkozó szeszfőzdében tartottak váratlan ellenőrzéseket, összesen 18 esetben tártak fel szabálytalanságokat. Az egyik ilyen ellenőrzéskor a szeszfőzdét és egyben kutyapanziót is üzemeltető család ingatlanjain több mint 25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről. Az alkohol értéke 150 millió forint volt. A pénzügyi nyomozók a tulajdonost előállították, ellene jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indítottak eljárást. Ez a bűncselekmény akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Január végére a pénzügyőrök több mint 900 főzdébe jutottak el, és körülbelül 4 ezer liter ismeretlen eredetű alkoholterméket foglaltak le. A súlyos jogsértések mellett több esetben találtak adminisztratív jellegű hiányosságokat és be nem jelentett alkalmazottakat.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint párlatot előállítani – a meghatározott mennyiségen túl – kereskedelmi főzésben és bérfőzésben szabad, a kereskedelmi főzés és a bérfőzés engedélyköteles, a magánfőzés bejelentésköteles. Aki engedély és bejelentés nélkül főz párlatot, jövedéki törvénysértés miatt vonható felelősségre, és akár többmilliós bírságra is számíthat, áll a közleményben.