Indoklás nélkül mentették fel Pintér Sándor egyik helyettes államtitkárát

POLITIKA
február 26., 08:32

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint felmentették tisztségéből Szőke Irmát, Pintér Sándor helyettes államtitkárát, helyére pedig Molnár Karolinát nevezték ki, aki korábban az EMMI stratégiai főosztályát vezette Kásler Miklós minisztersége idején. Ahogy a 168 óra is írja, a döntés Orbán Viktor nevével jelent meg, de konkrét ok vagy magyarázat nem olvasható a közlönyben.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A minisztériumban egyébként most vizsgálatokat tartanak, miután kiderült, hogy megszökött a házi őrizetből Nemes László, aki fociedzőként, masszőrként és gondnokként dolgozott a tarpai fociakadémián, és akit azzal gyanúsítanak, hogy több rábízott gyereket is megerőszakolt. Értesüléseink szerint azért szökhetett meg, mert 2023. októberben és novemberben hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer. Így azok a gyanúsítottak vagy elítéltek, akik házi őrizetben voltak, és akinek lábbilinccsel ellenőrizték a mozgását, feltűnés nélkül el tudták hagyni a számukra kijelölt zónát.

Hogy a fentiek és Szőke felmentése között van-e összefüggés, az nem derült ki. Szőke Irma egyébként 1967-ben született, és ahogy a 168 is írja, szinte végig a belügyminisztériumban dolgozott – illetve közben négy évig, amikor a második Gyurcsány-kormányban nem volt BM, az Önkormányzati Minisztériumban. 1991-től kezdve volt ügyintéző, osztályvezető, főosztályvezető, 2014-től pedig gazdasági helyettes államtitkár.

Nemrég két másik helyettes államtitkárt is felmentettek azonnali hatállyal: egyikük Kovács Zita földügyekért felelős helyettes államtitkár, akit azért mentették fel, mert egy nem részletezett másik fontos megbízatást kapott, a másik pedig az építésügyi minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Zandler Katalin volt.