Egy-két nappal a bejelentése előtt szóltak oda telefonon Varga Juditnak, hogy le kéne mondani - állítja Magyar Péter

belföld
február 27., 07:18

Varga Judit egy-két nappal a Novák Katalinnal egy időben bejelentett visszavonulása előtt, péntek este vagy szombat reggelt kapott egy telefont, hogy le kéne mondani, "egy olyan ügyben, amihez nem sok köze volt" - mondta Magyar Péter, a kegyelmi botrány miatt távozó igazságügy-miniszter volt férje a Telexnek adott videóinterjújában arról, hogy miért is kellett a korábbi feleségének hirtelen befejeznie a politikai karrierjét.

Miniszterként Varga ellenjegyezte Novák Katalin K. Endre, a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekmények eltusolásában segédkező igazgatóhelyettesének adott elnöki kegyelmi döntését, ami miatt aztán a köztársasági elnök is kénytelen volt lemondani. "Beáldozták mások miatt" - mondta most Vargáról a volt férj. Hogy honnan tud erről a telefonhívásról, ha közben állítása szerint kizárólag a gyerekekről beszéltek Vargával ebben az időszakban, nem árulta el konkrétan.

Magyar Péter a kegyelmi botrány kirobbanása idején lépett ki a nyilvánosságra, bejelentette, hogy lemond állami céges pozícióiról. „Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak” - írta. Azóta (először a Partizánban) több interjút is adott, most a Telexen jött ki a vele készült beszélgetés.

photo_camera Magyar Péter a Telex stúdiójában.

Néhány további részlet az interjúból:

  • Rogán Antal volt az a miniszter, akivel 2020-ban a Karmelitában Magyar beszélt a már akkor is tervezett válásukról. "Arról volt szó, hogy mivel a feleségem magas szinten van, nyilván az a kormány érdeke, hogy ne legyen balhé” - mondta, azt állíva, hogy ekkor diplomáciai karriert is kínáltak neki, de ő elutasította a lehetőséget, noha nem sokkal korábban még maga is érdeklődött ebbe az irányba.
  • "Önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek" - mondta Orbán Viktor Varga Juditnak egy kormányülésen, amikor Varga igazságügy-miniszterként többek között erkölcsi fenntartásairól beszélt egy előterjesztéssel kapcsolatban - állítja Magyar.
  • Lévai Anikónak sokkal nagyobb a szerepe, mint általában gondolni szokták, a miniszterelnök feleségének nagy hatása van a Fideszen belüli ügyekre is. Az ő szerepét Magyar alapvetően pozitívnak tartja.
  • "Ha ő lenne Brüsszel, akkor biztos, hogy ő egyetlen fillért sem adna, csak kérdés, hogy ők lesznek-e ehhez elég bátrak" - mondta szerinte Orbán Viktor egy gazdasági háttérmegbeszélésen a hozzá közel állóknak.