Felülírták a valóságot: a propagandatörvény elől csak előre lehet menekülni

POLITIKA
február 27., 04:58
  • 2021 nyarán fogadták el a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényt és az ahhoz kapcsolódó Kormányrendeletet, amelyek tiltják, illetve korlátozzák a szexuális és nemi kisebbségek „megjelenítését” és „népszerűsítését” az iskolákban, a médiában és a reklámokban.
  • Az azóta eltelt időszakban látványos és kevésbé látványos formákban is érvényesült a köznyelvben propagandatörvényként ismert szabályozás.
  • A legtöbben előre menekülnek, és saját magukat cenzúrázzák.
  • Abszurd helyzetek és egyre látványosabb szélsőséges megnyilvánulások mutatnak rá arra, hogy a törvény homályos megfogalmazása miként dermeszti meg az érintetteket.
  • Az Amnesty International Magyarország legújabb kutatása a propagandatörvény hatásait járja körül.
  • Arról, hogy hogyan, Mihály Eszterrel, az Amnesty International Magyarország kutatójával beszélgettünk.

A törvény korlátozza a 18 év alatti személyek hozzáférését az olyan tartalomhoz, amely „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”. A kormányrendelet pedig arra utasítja a kereskedőket, hogy az ilyen tartalmakat megjelenítő, gyermekeknek szóló termékeket „zárt csomagolásban” forgalmazzák, és megtiltja ezek árusítását bármely iskola vagy templom 200 méteres körzetében.

A kutatás főbb megállapításai:

  • A propagandatörvény megfogalmazása a súlyos szankciókkal párosulva elrettentő hatást vált ki a vállalatok, hirdetők és médiaszolgáltatók körében, akik a széles körű öncenzúrát választják a szankciók elkerülése érdekében.
  • A propagandatörvény végrehajtásának ellenőrzése a kereskedelemre vonatkozó kormányrendelettel összefüggésben több eljárást is eredményezett, például két könyvesboltot is magas bírsággal sújtottak.
  • A propagandatörvény hozzájárul a szexuális és nemi kisebbségekkel szembeni negatív sztereotípiák terjedéséhez és a diszkriminatív gyakorlatok elfogadásához.
  • A propagandatörvényben foglalt korlátozások nem szükségesek és nem arányosak. A törvény rendkívül széles körű cenzúra-mechanizmusokat vezetett be, amelyek nem tekinthetőek a kitűzött cél elérését legkevésbé korlátozó eszköznek.

A szövegben sárgával kiemelt idézetek részletek az Amnesty International Magyarország Szabadságtól a cenzúráig - A magyar propagandatörvény hatásai című kutatásához felvett interjúkból.

photo_camera Mihály Eszter
Fotó: Németh Dániel/444

Az elmúlt közel négy évben mi volt a leglátványosabb formája a propagandatörvény érvényesítésének? – kérdeztük Mihály Esztert.

A könyvesboltokkal szemben kiszabott bírságok abszolút látványosak voltak, nagyon jelentős összegekre büntették meg őket. Igaz persze, hogy a propagandatörvény előtt is voltak bírságolási ügyek.

Például?

Például még 2021 márciusában az RTL-lel szemben indult eljárás a Háttér Társaság A család az család című kampányával kapcsolatban, amely a csatornán társadalmi célú hirdetésként volt látható. Ott végül a csatornának kedvező bírósági ítélet született, a Fővárosi Törvényszék indoklása alapján ugyanis semmilyen tudományos bizonyíték vagy szociológiai adat nem utal arra, hogy a homoszexualitás említése vagy a szexuális kisebbségek társadalmi státuszáról szóló nyílt nyilvános vita hátrányosan hatna a gyermekekre. Most, a propagandatörvény miatt nem nagyon számíthat senki ilyen kedvező bírósági döntésekre. Gyakorlatilag arra volt jó ez a törvény, hogy kivegyék a bíróságok kezéből azt a mérlegelési lehetőséget, hogy például egy ilyen típusú tartalom valóban káros-e a gyerekekre. Ezzel gyakorlatilag felülírták a valóságot.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.