Két koszovói szerbet ítéltek el azért a KFOR-erők elleni tavalyi támadásért, amiben magyar katonák is súlyosan megsebesültek

külföld
február 27., 18:58

Két koszovói szerbet ítélt 6-6 hónapos börtönbüntetésre egy pristinai bíróság kedden a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói KFOR katonái elleni tavaly májusi támadás miatt. Az összecsapások, amelyben 27 magyar KFOR-katona is megsérült, azután kezdődtek, hogy az önkormányzati választások eredményeivel elégedetlen szerbek akadályozták az új polgármesterek munkáját.

Zavargások Koszovóban 2023. május 29-én
photo_camera Zavargások Koszovóban 2023. május 29-én Fotó: -STR/AFP

A sérült magyar katonák közül volt, akit meglőttek, voltak, akik súlyos állapotban kerültek kórházba, illetve Magyarországra. Egy Koszovóban megsérült magyar katona egy végtagját amputálni kellett, egy magyar katona öngyilkos lett. A koszovói szerbek által kirobbantott feszültség után a Belgráddal látványosan jó viszonyt ápoló Szijjártó Péter külügyminiszter az európai intézményeket hibáztatta, míg a feszültségekre adott válaszként a NATO megnövelte koszovói haderejét.

A most keddi tárgyaláson Rados Petrovic és Dusan Obrenovic az ügyészséggel kötött egyezség nyomán bűnösnek vallotta magát. Dusan Obrenovic hat hónapos büntetését beleszámították az előzetes letartóztatásban töltött időbe, így neki nem kell börtönbe vonulnia, Rados Petrovic pedig, aki korábban 26 napot töltött börtönben 6000 eurós (mintegy 2,33 millió forint) büntetése kifizetése után távozhatott szabadon.

A két férfit eredetileg az alkotmányos rend elleni támadással, nemzetközi védelem alatt álló nemzetközi személyek elleni támadással, hivatalos személy elleni támadással, valamint huliganizmussal gyanúsították. Vádat azonban végül csak ez utóbbi miatt emeltek, és az ítélet is ebben az ügyben született, írja az MTI.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A KFOR-t 1999-ben a szerb-koszovói konfliktus lezárása után hozták létre annak érdekében, hogy fenntartsa a békét Koszovóban.