Szijjártó a koszovói zavargások után: Sajnos az EU-tagországok döntő többsége a bővítés ellen van

külföld
2023 május 30., 11:32

Szijjártó Péter külügyminiszter az Európai Unió felelősségét is firtatja a hétfői koszovói zavargások miatt friss facebookos bejelentkezésében. A videóban arról beszél, hogy magyar nemzetbiztonsági érdek a béke és a nyugalom a Nyugat-Balkánon, ezért rendre hangsúlyozzák az EU bővítésének fontosságát, de

"sajnos a tagországok döntő többsége ellene van a bővítésnek. Az európai intézmények kifejezetten lassúak, holott teljesen világos, hogy az európai integráció az egy jó eszköz arra, hogy ebben a térségben is béke és nyugalom legyen".

A magyar külügyminiszter szerint ezért is vannak magyar katonák a Nyugat-Balkánon, Koszovóban, illetve Bosznia-Hercegovinában. Szijjártó a hétfői eseményeket úgy értékeli, hogy a magyar katonák helyt álltak, és büszkék lehetünk rájuk. A helyszínre érkező magyar orvoscsoport fog dönteni arról, kit kell hazaszállítani, és kinek lesz elég a helyi ellátás.

Hétfőn tüntető koszovói szerbek csaptak össze a KFOR békefenntartóival, a legfrissebb közlemény szerint három magyar katona sérülését lőfegyverek okozták. A zavargásnak volt egy pontja, ahol a tüntetők Orbán Viktort éltették.