A fideszes képviselők is támogatták, hogy távolítsák el Balog Zoltán nevét a XVI. kerületi Reformátorok teréről

belföld
február 28., 15:59

A közösségi médiában számolt be róla Hollai Gábor, a Momentum XVI. kerületi önkormányzati képviselője, hogy a mai testületi ülésen egyhangúlag, tehát a fideszes képviselők is, támogatták azon javaslatát, hogy Balog Zoltán nevét és a tőle származó idézetet távolítsák el a Reformátorok teréről.

„A Momentum kerületi szervezete már 2018-ban is tiltakozott az ellen, hogy egy regnáló miniszter szavait kőbe véssék. Az idő (sajnos) minket igazolt. Ezért Tompos Mártonnal, a Momentum alelnökével közösen leragasztottuk a szoborcsoport közepén lévő Balog-idézetet, majd nyílt levélben szólítottuk fel a polgármestert, hogy szedesse le ezt a szégyenfoltot a térről” - kezdi beszámolóját Hollai és kiemeli, hogy a képviselő-testület elé is beterjesztette az ügyet, de sajnos a polgármester mosta kezeit.

„A képviselő-testület egyhangúan, ellenszavazat nélkül felkérte a polgármestert, hogy az indítványomat továbbítsa a Reformátok terét építtető Alapítványnak. Továbbá egy Munkacsoport létrehozását javasoltam, amiben a polgármester, a képviselő-testület frakcióinak képviselői, valamint a kerületi lelkészek foglalnának helyet. Ennek a Munkacsoportnak két fontos célja lenne:

  • a Reformátorok terén lévő emlékműről Balog Zoltán idézete lekerüljön,
  • a téren lévő emlékműre a Bizottság javasoljon egy konszenzusos idézetet, ami felváltaná a korábbit.”

Frissítés: A XVI. kerületi fideszes polgármester, Kovács Péter később jelezte, hogy az elfogadott határozat nem jelenti sem azt, hogy képviselő-testület egyetért Hollai Gábor képviselő javaslatával, sem azt, hogy elutasítja azt. A képviselő-testület a szobrot állító és finanszírozó alapítvány számára küldte meg döntéshozatalra a képviselő-testületi előterjesztését, ezt szavazta meg a teljes képviselő-testület.

Balog Zoltán, bár a zsinat lelkészi elnök tisztségéről lemondott a reformátusok és a társadalom széles körű felháborodása ellenére püspöki címéről továbbra sem hajlandó, holott elismerte, hogy ő javasolta a bukott köztársasági elnöknek, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil exigazgatójának bűntársa kegyelmet kapjon. Balog azóta is maximum videóüzenetekben kommunikál az ügyről, az egyikben azt mondta, ártatlannak hitte K. Endrét, de amikor a 444 arról kérdezte miért, nem nyilatkozott.

link Forrás