Orbán K. Endre kegyelméről: Forduljanak az elnökasszonyhoz

POLITIKA
február 28., 06:39

Orbán Viktor jogosnak tartja a magyar emberek igényét, hogy megtudják, miért kapott kegyelmet K. Endre. A továbbiakért azonban „forduljanak az elnökasszonyhoz" - mondta a miniszterelnök a Telexnek Prágában.

Orbán Viktor Petr Fiala cseh miniszterelnökkel a prágai V4-találkozón
photo_camera Orbán Viktor Petr Fiala cseh miniszterelnökkel a prágai V4-találkozón Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Orbán a V4-országok miniszterelnöki találkozójára utazott február 27-én a cseh fővárosba. Érkezésekor arról beszélt, hogy mindig vannak feszültségek a visegrádi országok között, de azokat derűvel kell orvosolni.

A közös sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar kormány nem küld fegyvereket Ukrajnának, de minden más segítséget megad. Magyarország magyar szemmel nézi a háborút, és azt látja, hogy az oroszok nem fogják azt megnyerni a Nyugat ellen. De ez fordítva is igaz. Orbán szerint a háborúnak csak tárgyalással lehet vége.

Szlovák kollégája, Robert Fico ugyanerről beszélt. Szerinte sincsen katonai megoldása az orosz-ukrán háborúnak.

A lengyel miniszterelnök viszont máshogy nyilatkozott a témáról. Donald Tusk szerint Vlagyimir Putyin háborús bűnös. Nem lehet úgy tenni, mintha szimmetrikus lenne az Ukrajnában kialakult helyzet. Attól függetlenül, hogy Oroszország milyen erős, a háborút egyértelműen kell értékelni. Erkölcsi és politikai szinten is.