Több tízezer michigani protestszavazó tiltakozott Joe Biden gázai politikája ellen

külföld
február 28., 05:32

Joe Biden megnyerte a tét nélküli michigani demokrata előválasztást, de a begyűjtött szavazatai azt jelzik, hogy gázai politikája komoly veszélyt jelenthet novemberi újraválasztására. Az amerikai elnökre ugyanis a szavazatok felének megszámlálása után már több mint 58 ezer „el nem kötelezett" voks érkezett.

Michigan államban a Demokrata Párt követői nemcsak igennel szavazhatnak egy jelöltről, hanem azt is jelölhetik, ha szerintük az illető nem rendelkezik a pártbázis támogatásával. Ezt a célt szolgálja az el nem kötelezett szavazat.

Joe Biden
photo_camera Joe Biden Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Bár nem lehet tudni, hogy a több mint 58 ezer emberből pontosan hányan tiltakoztak Biden gázai politikája ellen, többségük valószínűleg így tett. Egy szervezet ugyanis kampányában kifejezetten arra kérte a szavazókat, hogy ezzel az eszközzel tiltakozzanak.

A szervezők eredetileg 10 ezer protestszavazatot céloztak meg. Közleményükben azt írták, az eredmény jelentősen felülmúlta az elvárásaikat. Biden kampánycsapata sem a kezdeményezésre, sem az el nem kötelezett szavazatok számára nem reagált.

Michigan kulcsfontosságú lesz a novemberi amerikai elnökválasztás során. Biden négy éve csupán 2,8 százalékkal tudta legyőzni Trumpot a billegő államban.

(via Reuters)