Milliárdos hitellel futtatná fel a fideszesek kedvenc edzőtermét Mészáros Lőrinc

gazdaság
március 01., 14:50

A felcsúti milliárdos vállalkozó bő egy évvel ezelőtt gyarapította vállalkozásainak sorát a Naphegyenen található, fideszes politikusok törzshelyeként is emlegetett edzőteremmel. Gyakran megfordult itt többek között Rogán Antal volt felesége, Rogán-Gaál Cecília, és sokszor látták Habony Árpádot, Orbán Viktor tanácsadóját is.

2023 novemberében azonban az Oxygen Naphegy Kft.-ben kicsit átalakult a tulajdonosi szerkezet egy új szereplő megjelenésével, aminek eredményeként az addigi, 75 százalékban többségi tulajdonos Fájdalom-ambulancia Kft. kisebbségbe került; a cég 24,19 százalékát birtokolja. A kft. 50,88 százalékával pedig a több Mészáros-cégben is vezető pozíciót betöltő Deák Gábor lett, a harmadik tulajdonosnak, a Ciprusra bejegyzett Clarement Investment Ltd.-nek megmaradt a 24,93 százalékos üzletrésze. A ciprusi offshore-cég magyar vezetője egyébként az a Fabó György Pál, akit Seszták Miklós volt fejlesztési miniszterhez kötnek.

Mészáros Lőrinc a Fájdalom-ambulancia Kft.-n keresztül így már abszolút kisebbségi tulajdonosa a társaságnak, ami feltehetően szerencsés fejlemény is volt, az edzőterem ugyanis jókora hitelt igényelt néhány héttel a tulajdonosi szerkezet átalakulását követően. Január első napjaiban ugyanis a cégkivonatba az üzletrészen alapított zálogjogot jegyzett be a felcsúti vállalkozó tulajdonában lévő MBH Bank.

Új év új vállalkozás.
photo_camera Valami nagy terve lehet Mészáros Lőrincéknek. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Az már a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból tudható, hogy a zálogszerződést még tavaly december 8-án szignózták a felek, a zálogjog pedig Deák Gábor és a Fájdalom-ambulancia Kft. összesen 75,07 százaléknak megfelelő üzletrészét terheli. Bár a dokumentumból pontosan nem derül ki, hogy mekkora összegű hitelt vett fel a kft., mivel kitakarták a kényes részeket, a hitelbiztosítéki nyilvántartás már sokkal árulkodóbb ebből a szempontból. Annyi tudható, hogy az MBH Bank 3,01 milliárd forint keretösszegig terhelte meg az üzletrészeket. Vagyis feltehetően a cég eszközállományához képest méretes hitelt vehetettek fel a tulajdonosok. A legutóbbi elérhető, 2022-es beszámoló szerint 1,8 milliárd forint a kft. mérlegfőösszege.

Nem megy jól a luxusfitness

Ráadásul az elmúlt években nem is ment túl jól az edzőterem szekere. Ugyan a 2020-as és 2021-es koronavírus-járvánnyal terhelt év érzékelhető nyomot hagyott a bevételi soron, a problémák nem feltétlenül ezzel függnek össze, hiszen már előtte, a 2019-es úgynevezett békeévben is jelentős veszteséggel zárt a társaság.

Azóta 2022-vel bezárólag összesen 573 millió forintos veszteséget termelt a kft. 2019-ben a 464 millió forintos bevételből csináltak 143,5 milliós mínuszt, 2022-ben pedig 667 milliós bevételből lett a végén 25 millió forintos veszteség. Az Oxygen Naphegy Kft. stabilitását ez azonban nem rengette meg, hiszen 2022 végén is még 683 milliós forint volt a saját tőke értéke (a probléma akkor jelentkezik a jogszabályok alapján, ha a saját tőke a társaság törzstőkéjének fele alá csökken).

Hogy Mészáros Lőrinc és köre 2023-as megjelenése mennyiben változtatta meg ezt a trendet, az várhatóan csak május végén fog kiderülni, hiszen addig kell közzétenniük a cégeknek a tavalyi évre vonatkozó beszámolókat.