Több mint százan meghaltak egy gázai segélykonvoj mellett történt támadásban

külföld
március 01., 07:05

Legalább 112-en meghaltak és 760-an megsérültek, miután az izraeli csapatok tüzet nyitottak a segélyszállító teherautókra - mondják gázai tisztviselők. Az izraeli hadsereg azonban tagadja, hogy az éhező emberek nagy tömegére lőtt volna, szerintük a legtöbbjüket a tömeg zúzta halálra, vagy menekülés közben elgázolták őket - írja a Guardian.

Rafah bombázása február 11-én.
photo_camera Fotó: Said Khatib/AFP

Egy palesztin szemtanú a BBC-nek azt mondta, hogy a legtöbb halottat elgázolták, amikor a teherautó sofőrjei megpróbáltak továbbhaladni. Izraeli légi felvételeken több száz ember látható a teherautókon és azok körül, míg az interneten közzétett grafikus videókon a kiürített segélyszállító teherautókra és egy szamárszekérre rakott holttestek láthatók.

A gázai Hamász vezette egészségügyi minisztérium 112 halottról és 760 sebesültről számolt be, és „mészárlással” vádolta Izraelt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt körű rendkívüli ülést hívott össze az incidens megvitatására.

Franciaország szerint „az izraeli katonák tüzelése az élelemhez jutni próbáló civilek ellen indokolatlan”, Joe Biden amerikai elnök pedig aggodalmát fejezte ki, hogy az incidens megnehezíti a közvetítők erőfeszítéseit az Izrael és a Hamász közötti háború átmeneti tűzszünetének elérésére.

Az MSF orvosi segélyszervezet „elborzadt”, és „azonnali és tartós tűzszünetre” szólított fel. Az incidens órákkal azelőtt történt, hogy a gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a jelenlegi konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 30 000 ember, köztük 21 000 gyermek és nő halt meg Gázában. Mintegy 7000-en eltűntek és 70 450-en megsebesültek - közölték. Az ENSZ fenyegető éhínségre figyelmeztet a terület északi részén, ahol a becslések szerint 300 000 ember él kevés élelemmel és tiszta vízzel.

Az izraeli hadsereg légi felvételt tett közzé, amin több száz palesztin látható, ahogy a segélyszállító teherautók körül tolonganak. „Néhányan erőszakosan lökdösni kezdtek, sőt egyesek elkezdtek halálra taposni más gázaiakat, majd fosztogatni kezdték a humanitárius szállítmányokat” - mondta az IDF fő szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy. „A sajnálatos incidensben több tucat gázai halt meg és sérült meg”.

Az izraeli tankok - mondta - „óvatosan megpróbálták néhány figyelmeztető lövéssel szétoszlatni a tömeget”, de visszahúzódtak, „amikor a százakból ezrek lettek, és a dolgok kicsúsztak a kezükből”. „Egyetlen IDF-csapás sem irányult a segélykonvoj felé” - mondta, és kitartott amellett, hogy az izraeli hadsereg megpróbálta segíteni a segélykonvojt, hogy célba érjen.

Az IDF egy másik szóvivője azt mondta, hogy néhány civil egy közeli ellenőrzőpontnál izraeli katonákhoz közeledett, figyelmen kívül hagyva a figyelmeztető lövéseket. Fenyegetéstől tartva a katonák „korlátozott válaszlépésként” rájuk lőttek - mondta. A Hamász közben elutasította az IDF beszámolóját, „tagadhatatlan” bizonyítékokra hivatkozva, amik szerint „közvetlenül lőtték a polgárokat, beleértve a fejlövéseket is, amik célja az azonnali halál volt”.

Több tucatnyi kritikus vagy súlyos állapotban lévő sebesültet szállítottak a közeli gázavárosi al-Shifa kórházba, ahol az orvosok nem tudtak megbirkózni ennyi esettel. A kórházban egy férfi, aki a halott barátja holttestét tartotta a karjaiban, elmondta, hogy azért ment a körforgalomhoz, hogy egy zsák lisztet szerezzen a családjának. Azt mondta, hogy az izraeli katonák tüzet nyitottak, „és a segélyszállító teherautó áthajtott a holttesteken”.

A két másik kórházban, a Kamal Adwanban és az al-Awdában kezelt összes vagy legtöbb áldozatról az ottani tisztviselők azt mondták, hogy golyó vagy repesz okozta sérülésekkel vitték be őket. António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy elítéli az incidenst, és ismét „azonnali humanitárius tűzszünetre és a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására” szólított fel.

A múlt héten a Világélelmezési Program közölte, hogy kénytelen volt felfüggeszteni a segélyszállítmányokat a térségbe, miután a három hét utáni első konvoját éhes emberek tömegei vették körül egy izraeli ellenőrzőpont közelében, majd Gáza városában lövöldözésre került sor. Kedden az ENSZ egyik tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben legalább 576 000 ember - a lakosság egynegyede - katasztrofális mértékű élelmiszerhiánnyal küzd, és minden hatodik két év alatti gyerek északon akut alultápláltságban szenved.

Az egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt napokban tíz gyerek halt meg kiszáradás és alultápláltság miatt a Gázai övezet északi részén lévő kórházakban.