Elsüllyedt egy brit teherhajó a Vörös-tengeren, hútik támadhatták meg

külföld
március 02., 13:57

A jemeni kormány szombaton bejelentette, hogy elsüllyedt a Vörös-tengerben a Rubymar teherszállító hajó, amit még februárban ért támadás húti militáns erők részéről.

Ha ez igaz, a Rubymar az első hajó, ami ténylegesen elsüllyed azóta, hogy november közepe óta az ország északnyugati területeit kontroll alatt tartó hútik támadni kezdték a kereskedelmi hajóforgalmat a Vörös-tengeren.

A Rubymar teherszállító hajó a húti militánsok támadása után
photo_camera A Rubymar teherszállító hajó a húti militánsok támadása után Fotó: -/AFP

A kormány szerint a hajó elsüllyedése valóságos környezetvédelmi katasztrófa. A hírek szerint a teherhajó több mint 41 ezer tonna trágyát szállított.

Hétfőn egy jemeni kormányzati különítmény már meglátogatta a belize-i zászló alatt közlekedő, de brit tulajdonban lévő Rubymart, és úgy találták, hogy a hajó már részben víz alá került, és néhány napon belül elsüllyedhet.

A támadás tényét, a hajó nevének említése nélkül, a brit tengerbiztonsági hivatal már korábban visszaigazolta, két jelentésben is. A hajót a jemeni Mokha kikötőtől 15 tengeri mérföldre nyugatra érte a támadás. A legénységet a hatóságok a hivatal jelentése szerint még időben evakuálták.

A hútik akcióikat részben azzal magyarázzák, hogy ezzel is kifejezzék szolidaritásukat a palesztinok iránt. Januárban az Egyesült Államok haditengerészetének ötödik flottája és brit erők már ellentámadásba lendültek, reagálva a hútik által a Báb el-Mandeb tengerszorosnál és az Ádeni-öbölben elkövetett támadásokért. (Reuters)