Szuper üzlet az orosz gáz: két év alatt 564 milliárd forintot bukott rajta Magyarország

gazdaság
március 02., 06:57

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak – számította ki a Népszava. Az adatuk annak fényében nem meglepő, hogy már február elején megjelent egy olyan adatsor, ami szerint Magyarország 735 milliárdos veszteségen csücsül a túl drágán vásárolt gáz miatt.

A 2021 őszi szerződéskötés után, a választási kampány idején a magyar kormánytagok azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál nagyságrendekkel kedvezőbbet kötöttek. Szijjártó Péter még arról is beszélt, hogy ez biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását.

Szijjártó Péter (j) magyar külügyminiszter személyes jóbarátjával, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.
photo_camera Szijjártó Péter (j) magyar külügyminiszter személyes jóbarátjával, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook/MARTON_KIRALY

A szerződés részleteit nem közölték, de Vlagyimir Putyin 2022 februárjában úgy fogalmazott, hogy az új megállapodással Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a gázt, és ezt a, mint kiderült, hazug állítást a magyar kormánytagok is terjesztették. Valójában ugyanis Moszkva „az akkori tőzsdei árakat 30 százalékkal még meg is fejelte”, írja a Népszava, amely cikkéből kiderül: míg 2021-ben még Magyarország nyert 211 milliárdot a két ország szerződésével – ennyi volt a tőzsdei árak és az orosz gázár különbsége –, 2022-ben 246 milliárdos, tavaly már 318 milliárdos orosz nyereséget hozott az üzlet.

A lap szerint egyébként az Orbán–Putyin-paktum sokkal rosszabb nekünk és jóval kedvezőbb az oroszoknak az előzőnél. A 2018-2020 közötti időszakban ugyanis csak minimális eltérés volt a piaci és az orosz gázár között, 2018-ban Magyarország járt jobban 12 milliárd forinttal, a következő két évben az oroszok 3 és 76 milliárd forinttal.