A magyar állam úgy bevásárolt gázból, hogy most egy 735 milliárd forintos veszteségen csücsül

gazdaság
február 01., 12:43

A magyar kormány 2022 nyarán alaposan bevásárolt földgázból: az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt kialakult bizonytalan helyzetben, biztos, ami biztos alapon vettek 740 millió köbmétert, ami 7880 gigawattórának felelt fel. Akkor ennek a földgázkészletnek az átlagos bekerülési ára 255 euró/MWh volt, miután – épp a háború okozta bizonytalan helyzetben – a gázárak olyan szinteken jártak, ahol addig soha.

És azóta sem, mint az a TTF historikus adatsorából pontosan látszik. Sőt, a magyar államnak a határidős ügyletek legmagasabb, 250 eurós szintje fölött sikerült bevásárolnia (piros pötty).

Azóta pedig tartós az áresés, szerdán a holland TTF gáztőzsdén már 30,2 eurón zárt a márciusi kontraktus ára, ami átszámítva köbméterenként 122 forint – írja a Portfolio.hu. Vagyis a nagyjából 825 milliárd forintnyi szindikált bankhitellel megvet földgázkészleten „a mostani állapot szerint durván 89 százaléknyi, 735 milliárd forintnyi nem realizált pénzügyi vesztesége van a kormánynak”. Ehhez képest a 300 milliárdos lélegeztetőgép-beszerzés a gazdasági kormányzás aranykönyvébe írható (még ha azok azóta se kellenek a kutyának se).

Ekkora veszteséget kellene tehát lenyelnie az állami költségvetésnek – ez fejenként 75 ezer forint lenne –, ha a mostani árakon használná fel a gázt a kormány. Nem csoda, hogy egy szerda éjjel megjelent kormányrendelettel még egy évvel, egészen 2025 tavaszáig kinyújtották ennek a földgázkészletnek a megtartását. A Portfolio szerint, bár az is fontos, hogy ez a gáztartalék így rendelkezésre áll, a kormánydöntést jórészt az indokolja, hogy ne kelljen gigantikus pénzügyi veszteséget elkönyvelni a beszerzésen (a tartalékunk egyébként is bőven túl van az uniós célon).