Négyezer rab szökött meg Haiti egyik börtönéből

külföld
március 04., 05:48

Haiti fővárosa, Port-au-Prince fő börtönét fegyveres bandák rohamozták meg, majd szabadon engedték a rabokat. Így sikerült megszöknie körülbelül négyezer rabnak, akik között olyan bandatagok is vannak, akiket Jovenel Moïse elnök 2021-es meggyilkolásával kapcsolatban vádolnak.

photo_camera Fotó: LUCKENSON JEAN/AFP

Ahogy a BBC is írja, Haitin, az utóbbi években egyre súlyosbodott az erőszak, a miniszterelnök, Ariel Henry megbuktatásán dolgozó bandák ellenőrzik Port-au-Prince 80 százalékát. Amikor csütörtökön Henry Nairobiba utazott, hogy egy kenyai vezetésű multinacionális biztonsági erő Haitire küldéséről tárgyaljon, Jimmy Chérizier bandavezér összehangolt támadást hirdetett. A bandavezér, akinek egyébként Barbecue a beceneve, nem mellékesen pedig korábban rendőr volt, azt mondta, össze kell fognia a fegyveres csoportoknak.

Ez az összefogás pedig sikeres volt, mert bár a haiti rendőrök a hadsereg segítségét is kérték, hogy megerősítsék a börtön védelmét, egy szombat esti rohamban kiszabadították a rabokat. A börtönben mindössze 99 fogoly maradt, akik önként döntöttek úgy, hogy inkább nem halnak meg kint egy lövöldözésben.