Személyesen hívja meg Uj Pétert díszvendégnek a szegedi halfesztivál zsűrijébe a főszervező Frank Sándor

INTERNET
március 04., 11:17
  • Folytatódik a magyar gasztrovilág beszólogatós párbaja.
  • Ami azzal indult, hogy Uj Péter tavaly elmondta az őszinte véleményét a szegedi halfesztiválon elfogyasztott, csirkepörköltszerű halászléről.

Mivel most éppen nincs nagy háborúskodás a magyar rapéletben, a gasztronómia sokak által sótlannak képzelt szakértői vették át a stafétát. Emiatt nem akármilyen eseményekre számíthatunk idén szeptember elején a szegedi nemzetközi halfesztiválon: nemcsak az Irigy Hónaljmirigy tér vissza, de ha elfogadja a főszervező mostani meghívását, a 444-főszerkesztő Uj Péter is.

Uj 2023-ban azzal zaklatta fel a kellemetlen ízű fagyasztott halakból főzött lehúzós halászlé és a pontytepertőnek csúfolt melléktermék rajongóit, hogy a szegedi fesztiválon elfogyasztott ebédjéről egymondatos elemzést tett közzé az Instagramon, a következő szöveggel:

A tökéletes árrésképzés világbajnoka. Menzás csirkepörköltet idéző halászlé bizonytalan eredetű és fajú, fagyasztott halakból. de a csúcs a nyesedéket vastagon panírozva eladni 20 000/kilós áron.És ezzel a fotóval:

Ez olyan mélyen érintette Frank Sándort, a fent elemzett fogások előállítóját, egyben a fesztivál szervezőjét, hogy klasszikus „Ki az az Uj Péter?” felütéssel reagált, majd sértetten közölte, hogy „érlelődik benne”, hogy 2024-ben nem csinálja meg a fesztivált, vagy elviszi máshová. (Frank a tulajdonosa, illetve bérlője Szegeden a Roosevelt téri Halászcsárdának, illetve Budapesten a Belgrád rakparton található Szegedi Halászcsárdának.)

Talán túl jó üzlet a kilónként 20 ezerért mért nyesedék, talán Frank jött rá, hogy túlreagált egy sima kritikát, mindenesetre kiderült, hogy az eseményt természetesen idén is megtartják. A lendületét visszanyert Frank Sándor ráadásul most azt nyilatkozta a delmagyar.hu-nak, hogy személyesen hívja meg a zsűribe díszvendégnek Uj Pétert.

Az érintett a hír hallatán olyan sebességgel távozott a szerkesztőségből, hogy egyelőre nem tudni, mit készül reagálni a meghívásra, ha az tényleg befut majd. Isten adja, hogy Frank tényleg megkeresse, ő pedig tényleg igent mondjon, például azért is, mert a Délmagyar beszámolója szerint a fesztiválra „városunkba érkezhet (...) Borbás Marcsi és az Év vendéglőse, a Magyar Köztársasági Elnök Arany Érdemkeresztje díjjal kitüntetett séf, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos is.”

Uj Péter hosszú ideje szálka egyes szegedi vendéglátósok szemében, miután évtizedek óta kritizálja a város nevével összeforrott, ám gyakran igénytelenül elkészített halételeket. 2013-ban a Gault-Millau nemzetközi étteremkalauz egyik szerzőjeként nyilatkozta a Délmagyaroroszágnak, hogy

„Amíg komolynak tartott és a városban egyébként népszerű éttermekben előfordul, hogy fogas roston néven rántott mirelit pangáziuszt kap egy vendég, addig nem pontszámokról, hanem büntetőjogi felelősségről kellene vitatkozni.”

Illetve azt is, hogy

„Rosszul teszik a szegediek, ha védelmükbe veszik a rosszul elkészített, olajos, vegetás, pocsolyaízű leveket. Újra kell teremteni ezt a gasztronómiai identitást, magát a szegedi halászlét.”