Első fokon hat és fél évet kapott Terézváros volt MSZP-s alpolgármestere a parkolási pénzek perében

bűnügy
március 05., 12:38
BEAST1, a szörnyeteg. A Centrum Parkoló Kft. egykori ügyvezetőjének, Fürst Györgynek a százmilliós Rolls-Royce Phantomját lefoglalta a NAV.
photo_camera BEAST1, a szörnyeteg. A Centrum Parkoló Kft. egykori ügyvezetőjének, Fürst Györgynek a százmilliós Rolls-Royce Phantomját lefoglalta a NAV. Fotó: Olvasónk

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben találta bűnösnek a bíróság Fürst Györgyöt, a VI. kerület volt szocialista alpolgármesterét, a Centrum Parkoló Kft ügyvezető-tulajdonosát, és ezért 6,5 év börtönre és 25 millió forintos pénzbüntetés kifizetésére ítélte. Az egykor Rolls-Royce-szal furikázó MSZP-s hírhedt, BEAST-1 rendszámú járművét az eljárás során 19 millió forintért tudták eladni, a büntetést részben ebből egyenlítik ki. Fürstöt sikkasztással is vádolták a fővárosi parkolási perben, de az alól felmentették.

Az eljárás igazi maraton volt, Fürstöt és 23 társát még 2010-ben gyanúsították meg, hogy maga a büntetőper 2016-ban induljon el, és 8 év kelljen az elsőfokú ítéletig.

A vád szerint a Fővárosi Önkormányzatok Társulása hét budapesti kerület - a I., a II., a VI., a VII., a VIII., a XI. és a XII. - parkolási rendszerének üzemeltetésére kötött szerződést a Centrum Parkoló Kft.-vel. A cég szerezte be az automatákat, majd építette ki és üzemeltette a rendszert, az önkormányzatok elvileg 30 százalékot kaptak a bevételből.

Amit részben készpénzben kivettek a gépekből és eltüntettek, részben alvállalkozói láncolatoknak adott kamu- és felesleges szerződések révén tüntettek el. A vád szerint a 24 vádlott 2005 és 2011 között 3 milliárdos vagyoni hátrányt okozott. A 24-ből 22-t ítéltek el, a legsúlyosabb büntetést Fürst kapta, 2 személyt felmentettek.

Fürstöt egy másik ügyben 2018-ban már elítélték, felfüggesztett börtönbüntetésre. Az még a kerületi politikusi korszakához kapcsolódott, amikor a terézvárosi MSZP-s és SZDSZ-es képviselők több Andrássy úti műemlékpalotát adtak el töredékáron.

Ha szórakoztató, közérthető formában szeretnéd megtudni, hogyan működött a budapesti parkolási maffia, nézd meg Ács Dániel és a 444 egész estés tényfeltáró filmjét a témában:

link Forrás

(via Telex)