Gigalakóparkot építhetnek a 11. kerületben Jellinek Dánielék

gazdaság
március 05., 14:44

Óriásberuházásba fogott a Jellinek Dániel által felügyelt Lowell120 Invest Kft. Dél-Budán, az egykori Villamosszigetelő és Műanyaggyár telephelyén, a Fehérvári út–Galvani utca–Szerémi út–Barázda utca által határolt, 8 hektáros telekre egy 1880 lakásos lakótelepet fog felhúzni – írja az Mfor.

A lap szerint ezt már nem tudja megakadályozni a helyi önkormányzat, ugyanis a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, vagyis ezzel felülírta az önkormányzat változtatási tilalmát. Ha meglesz a végső kiviteli engedély, akkor attól kezdve akár 7-8 évig is eltart majd az építkezés – írja az Mfor.

Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet
photo_camera Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet Fotó: Németh Dániel/444

Az önkormányzat szerint nagyon megnőne a forgalom és a beruházás „kezelhetetlen mértékű többletterhelést jelent Kelenföld egészségügyi, oktatási és közlekedési infrastruktúrájára”, de tárgyalnának a beruházóval, és szeretnék elérni, hogy kevesebb lakás épüljön, illetve tiltakoztak a kormányhivatalnál, és arra kérték a lakosságot, hogy február 25-ig küldjék el az aggályait a Zöldhatóságnak, de ennek az összegző állásfoglalása még nem született meg.

A kormányhivatal előzetes vizsgálatot kért a beruházás környezetre gyakorolt hatásáról, és a Körim Kft. arra jutott, hogy a kivitelezés alatti zajterhelés és a rezgéskibocsátás az előzetes szakmai becslések szerint a határérték feletti lesz, ezért zajárnyékoló fal építését javasolják. A szakértők szerint a lakópark zaj- és rezgésvédelmi szempontból a vizsgált területen megvalósítható.

A Barázda utcában Balázs Attila cége, a Bayer Construct egy nagyobb lakópark újabb ütemének lakásait árulja, és a rozsdaövezet egyéb területein más, sok lakást ígérő ingatlanfejlesztések is előkészületben vannak, részben szintén NER-es cégeknek hála. Az Mfor szerint egy szűk területen közel 10 ezer új lakás jelenik meg, és sem a közúti, sem a szociális infrastruktúra nincs felkészülve erre.

A Lowell120 Invest Kft. negyede a Jellinek-féle Indoteké, a háromnegyede a szintén hozzá köthető, 2015-ben bejegyzett Middle-Europe Convergence Ingatlanalaphoz tartozik, ezt az Indotek Alapkezelő Zrt. felügyeli. Az 1900 lakás már közelít a Garancsi Istvánhoz köthető Market Csoport által vitt BudaParthoz méretben. A projektben összesen 2095 autónak alakítanak ki parkolót. (Mfor)