Mégsem mászkálnak a lakosokat terrorizáló, életveszélyes őzek Balkányban, bár az ország legviccesebb figyelmeztető táblája mintha erre utalna

ÁLLAT
március 05., 11:09

Fotózgató felhasználó remek, egyben elgondolkodtató fotót publikált az Instagramon a Nyíregyháza és Debrecen között található Balkány temetőjének kerítéséről. A kerítésre drótozott egyik tábla arra figyelmeztet, csupa nagybetűvel, hogy

ŐZVESZÉLY MIATT KÉRJÜK A KAPUKAT BEZÁRNI!A temetőgondnok mobilszámával együtt ez egészen ijesztő háttérsztorit sejtet.

Vagy már annyira érzékeny lett a világ, hogy a nyírségi safe space-től elpuhult balkányi szójafiúk már az őzikéktől is rettegnek, egy néma kacsa meg tömegpánikot vált ki a főutcában? Felhívtam a gondnokot, így azonnal kiderült, hogy sajnos nem.

A táblát azért helyezték ki, mert az őzikék ősszel, amikor az emberek beültetik és felvirágozzák a sírokat, mindig beszöknek és lelegelik az árvácskát meg a krizantémot. A gondnok józanul látja a dolgokat, amennyiben nevetős hangon magyarázta, hogy az emberek így is mindig nyitva hagyják a kaput, és az őzek eleve nem mindig az ajtón mennek be, de abban egyetértettünk, hogy valamit tenni kellett.

Az őz egyébként viccen kívül tud veszélyes lenni: a július-augusztusi párzási időszakban a bakok teljesen kikészülnek és agresszívvá válnak. Ez viccesnek hathat mindaddig, míg egy ideges, kanos bak neked nem rohan leszegett fejjel, hegyes, tőrszerű szarvakkal. Erősen territoriális állat, és ha meglát a területén, előbb döf hasba, minthogy elgondolkozna azon, tényleg le akarod-e nyúlni a nőjét.