Trump és Biden letarolta a Szuperkeddet, Haleynek maradt Vermont

külföld
március 06., 07:10

Joe Biden elnök és Donald Trump is jól teljesített az Egyesült Államok előválasztásának egyik kiemelt napján, a Szuperkedden - ezzel pedig még valószínűbbé vált a kettejük közötti elnökválasztási visszavágó novemberben - írja a BBC. Trump számára kisebb bosszúságot okozhatott, hogy republikánus vetélytársa, Nikki Haley nyerte a vermonti előválasztást, de a volt elnök a várakozásoknál simábban hozta Virginiát. Haley jó eséllyel ki is száll a versenyből.

Biden számára Amerikai Szamoa jelentett kellemetlen meglepetést, ahol Jason Palmer futott be.

Március 5. az idei amerikai előválasztási ciklus legkiemelkedőbb napja, amikor 15 államban döntenek a pártok szavazói, hogy delegáltjaik kit támogassanak majd a republikánusok és a demokraták nyári jelölőgyűlésein. Az elmúlt választási ciklusokban pedig ez a nap már egyértelműen jelezte, hogy mely jelöltek nyerik meg a pártjuk elnökjelöltségét. 2020-ban például Joe Biden megakasztotta Bernie Sanders menetelését a demokrata jelöltség felé, miután a szuperkeddi államok közül 10-et megnyert. Így lett végül Biden a demokraták jelöltje, ami után megnyerte az általános választást Donald Trump ellen is.

Idén azonban sokkal nyugodtabb a Szuperkedd, Biden és Trump a kisebb döccenők ellenére magabiztos volt, mindketten nyerték az előválasztásokat Arkansasban, Alabamában, Coloradóban, Kaliforniában, Észak-Karolinában, Maine-ben, Massachusettsben, Minnesotában, Oklahomában, Tennessee-ben, Texasban, Virginiában. A demokratáknál Biden behúzta Iowát és Vermontot.

Jó eséllyel március 19-én lehet hivatalos mindkettejük elnökjelöltsége, ekkor szavaznak Arizonában, Floridában, Illinois-ban, Kansasban és Ohióban. Részletesebb elemzéssel jövünk nemsokára.