Venne még 30 hektárnyi szántót Orbán Viktor édesapja a hatvanpusztai birtok közelében

belföld
március 07., 10:31

Hét földet, nagyjából harminc hektárnyi szántót vásárolna meg Orbán Győző, Orbán Viktor édesapja Alcsútdobozon 83,7 millió forintért – írja az rtl.hu.

Információik szerint a megvásárolni kívánt földek közt van olyan, ami az Orbán Győző tulajdonában lévő hatvanpusztai birtoktól nem messze helyezkedik el, bár nem közvetlenül szomszédos azzal, beékelődik közéjük 1-2 földterület.

photo_camera Ameddig a szem ellát: Hatvanpuszta, majorság.
Fotó: Németh Dániel/444

A miniszterelnök édesapja két szerződéssel összesen hét, különböző nagyságú területet szerezne meg, az összes földterület szántóként van nyilvántartva.

A frissen vásárolt földekre vonatkozó szerződések viszont a hatályos szabályok szerint csak akkor lesznek érvényesek, ha az illetékes hatóság jóvá is hagyja azokat. A szomszédos tulajdonosoknak ugyanis elővásárlási joguk van a területekre, ha bejelentkeznének, akkor kár el is happolhatják a miniszterelnök apja elől.

Orbán Győző a szerződésekben arról is nyilatkozik, hogy a birtokában lévő földtulajdonok nagysága összességében nem lépi át a törvényben rögzített 300 hektárt.

A földek egy részét egyébként bérleti szerződéssel a KLIL Farm Kft. használja, az erről szóló megállapodás egészen 2029. december 31-ig érvényes. A Hatvanpusztához közel eső területet pedig a TaziFarm Kft. használhatja majd ugyanúgy 2030-ig - ahogy azt már a Szabad Európa is megírta. Ez a cég annak a Szabadhegy családnak az érdekeltségébe tartozik, amelyről a hvg360 írta meg, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter üzlettársai.