1 millió euró értékben loptak el aranyszobrokat és ékszereket a Garda-tó múzeumából

külföld
március 08., 21:06

1 millió euró értékben rabolták ki pénteken a Garda-tó múzeumát - írja a Guardian. A rablók Umberto Mastroianni olasz szobrászművész által készített aranyszobrokat és ékszereket vittek el a Vittoriale degli Italiani birtok kiállításáról.

Fotó: Vittoriale degli Italiani
photo_camera Fotó: Vittoriale degli Italiani

A 20 aranyszobrot és 30 ékszert az 1950-es és 1990-es évek között készítette a művész, aki a La Dolce Vita filmsztár Marcello Mastroianni nagybátyja volt. A tárgyak december óta voltak kiállítva a Museo d'Annunzio Segretóban, a Garda-tóra néző Vittoriale degli Italiani domboldali birtokán.

Csütörtök reggel azonban, egy nappal a kiállítás zárása előtt, a vezetők azt tapasztalták, hogy a kiállítóteret kiürítették és a szobrok mellett gyűrűket, karkötőket, kitűzőket és brossokat is elvittek, amiket Mastroianni az „aranypatak” olvasztási technikájával készített. Egy kivételével, amit a tolvajok feltehetően menekülés közben ejtettek el, minden darab eltűnt.

A lopást megerősítette Giordano Bruno Guerri, a birtok elnöke is, ami Gabriele D'Annunzio, az olasz fasizmusra vélhetően hatást gyakorló költő otthona volt. „A jó hír az, hogy egy darabot már sikerült visszaszerezni” - tette hozzá Guerri egy nyilatkozatban. „Szerencsére D'Annunzio hagyatékából semmi sem sérült”.

Az olasz művészeti rendőrség nyomoz a rablás ügyében, bár péntek délutánig semmilyen fejlemény nem derült ki. Guerri elmondta, hogy szombaton sajtótájékoztatót adnak majd az aktualitásokról.

A Brescia Today című helyi újság beszámolója szerint a tolvajok egy szervizajtón keresztül jutottak be a múzeumba, és kikapcsolták a riasztót.

„Ami a Vittoriale-ban történt, nagyon súlyos eset” - mondta Lombardia régió kulturális tanácsosa. „Ez egy gyáva gesztus, ami Lombardia kultúrájának egyik csúcspontjára csapott le. Remélem, hogy a műveket minél hamarabb megtalálják, és a felelősöket bíróság elé állítják”.