ENSZ-főbiztos: A zsidó telepek bővítése háborús bűn

külföld
március 08., 12:30

A rekordszámban növekvő zsidó telepek létesítése háborús bűncselekménnyel érhet fel - figyelmeztetett az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Volker Türk szerint a megszállt palesztin területeken az illegális zsidó telepek építése és bővítése „azt jelenti, hogy Izrael a civil lakosságát megszállt területekre küldi, az ilyen áttelepítések pedig háborús bűncselekménynek felelnek meg”.

Türk egy 16 oldalas jelentést is benyújtott az illegális telepekkel kapcsolatban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának. A jelentés szerint egy év alatt, tavaly október végéig 24 300 új lakóegységet húztak fel a telepeken, ami a legmagasabb szám a megfigyelés kezdete, 2017 óta.

„A telepesekkel kapcsolatos erőszak és jogsértések megdöbbentő új szintet értek el, és fennáll a veszélye, hogy minden gyakorlati lehetőséget kizárnak egy életképes palesztin állam létrehozására”

- mondta Turk a nyilatkozatában.

Givat Zeev ciszjordániai zsidó telep
photo_camera Givat Zeev ciszjordániai zsidó telep Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Mint a jelentés is kiemeli, a zsidó telepesek és a biztonsági erők palesztinok ellen Ciszjordániában elkövetett erőszakos cselekményei erősebbé és rendszeresebbé váltak, főleg a gázai háború októberi kezdete óta. Azóta több mint 400 palesztint öltek meg az izraeli biztonsági erők vagy izraeli telepesek. A jelentés külön kiemeli, hogy Izrael történetében a jelenlegi, atelepesekkel szoros kapcsolatban álló vallási nacionalistákat is magában foglaló Netanjahu-kormány „példátlan mértékben” igazodik az izraeli telepesmozgalom céljaihoz.

Februárban a Fehér Ház is kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy a telepek összeegyeztethetetlenek a nemzetközi joggal, miután Izrael új lakásterveket jelentett be Ciszjordániában.

(MTI, The Jerusalem Post)