Nőnapi népszavazás Írországban: kikerüljön-e az alkotmányból, hogy a nőknek otthon a helyük?

külföld
március 08., 11:37

Kevéssel azután, hogy Franciaországban elsőként a világon megszavazták, hogy az abortuszhoz való jog bekerüljön az alkotmányba, március 8-án Írországban is népszavazást tartanak arról, hogy módosítsák-e az alkotmány szövegét. Ott ugyan nem az abortuszról, de egy nagyon is a nőket érintő témában szavaznak.

Az ír népszavazást nőnapon tartják, és az állampolgárok arról szavazhatnak, hogy átírják-e az ír alkotmány két paragrafusát, amely sokak szerint azt üzeni, hogy „a nőknek otthon a helyük”. Az egyik oldal szerint az alkotmány szövegezése elavult, mások szerint viszont nem lesznek a nők egyenjogúbbak attól, ha semlegesebb szóhasználattal írják át a szöveget, sőt, ezzel el is vitathatják a nők, elsősorban az anyák érdemeit. Pusztán elméleti a kérdés, de elég nagy port kavart a szigetországban.

Mi a baj az alkotmánnyal?

A kétkérdéses népszavazást a nemek közötti egyenlőségről szóló 2021-es polgári közgyűlés javasolta, és óriási kampányt húzott fel köré az Ír Választási Bizottság, amelynek elnöke Marie Baker, a Legfelsőbb Bíróság egyik bírája. Baker a népszavazást bejelentő sajtótájékoztatón a reményét fejezte ki, hogy az írek elgondolkodnak a két feltett kérdésről, és hozzátette, hogy a legnagyobb kudarc az lenne, ha senkit sem érdekelne a népszavazás. Szerinte mindenkinek kellene foglalkoznia azzal, hogy mi van az alkotmányukban.

Az egyik szóban forgó záradék még 1937-ben került be az ír alkotmányba a nők otthon vállalt szerepéről és az állam kötelezettségeiről. A záradék így szól:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.