Életfogytiglani vár a hondurasi elnökre, aki narkódiktatúrát csinált a közép-amerikai országból

külföld
március 09., 13:11

Kábítószer- és fegyvercsempészettel kapcsolatos összeesküvésben bűnösnek találta a New York-i esküdtszék Juan Orlando Hernández volt hondurasi elnököt. Az ítéletet később hirdetik ki, de Hernández legalább negyven évre, vagyis életfogytiglani büntetésre számíthat.

Hernández 2014 és 2022 között volt Honduras elnöke. Bár a hatalomra jutása alatt azzal kampányolt, hogy megtisztítja az országot, a vád szerint valójában már a kampányára is a drogbizniszből szerezte a pénzt. Regnálása alatt „drogállammá” változtatta a közép-amerikai országot.

A tanúvallomások és bizonyítékok szerint többek között Joaquín "El Chapo" Guzmán mexikói kartellfőnöknek és a Sinaloa klán más vezetőinek segített, kenőpénzért lehetővé téve, hogy több százezer kiló kokaint csempészhessenek át Hondurason az USA felé.

photo_camera Juan Orlando Hernándezt viszik a repülőgéhez a 2022-es kiadatásakor. Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP

Hernández 2022-ben mondott le a hivataláról, a népszerűtlen politikust pedig három hónappal később kiadták az Egyesült Államoknak. A New York-i bíróság előtt is kitartott amellett, hogy semmi köze a kábítószer-kereskedelemhez, és az ellene valló tanúk pusztán „hivatásos hazudozók”.

(New York Times)