Nem kerül ki az ír alkotmányból, hogy a nőknek otthon a helyük

külföld
március 09., 17:03

Megbukott a nők alkotmányban rögzített társadalmi szerepéről szóló népszavazás Írországban, írja a Guardian. Az írek arról szavazhattak, hogy átírják-e az ír alkotmány két paragrafusát, amely sokak szerint azt üzeni, hogy „a nőknek otthon a helyük”.

photo_camera Fotó: PAUL FAITH/AFP

Az egyik oldal szerint az alkotmány szövegezése elavult, mások szerint viszont nem lesznek a nők egyenjogúbbak attól, ha semlegesebb szóhasználattal írják át a szöveget, sőt, ezzel el is vitathatják a nők, elsősorban az anyák érdemeit. A szavazásról szóló hosszabb cikkünkben azt írtuk, pusztán elméleti a kérdés, de elég nagy port kavart a szigetországban.

A szavazatszámláló központokból szombaton érkezett első eredmények azt mutatták, hogy a jelentős többség nemmel szavazott a népszavazáson. „Ebben a szakaszban már világos, hogy a népszavazás elbukott, méghozzá jelentős részvétel mellett” – mondta szombaton Leo Varadkar miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány el fogja fogadni az eredményt. „A mi felelősségünk volt, hogy meggyőzzük az emberek többségét, hogy igennel szavazzanak, és ezt egyértelműen nem tettük meg”.

A kormány a szavazást annak a lehetőségeként harangozta be, hogy a befogadást és az egyenlőséget rögzítsék az 1937-es alkotmányban. A szavazás előestéjén Varadkar azt mondta, hogy a nem szavazat visszalépés lenne, ami rossz üzenetet küldene a nem házas pároknak, és „fenntartaná a nőkkel kapcsolatos nagyon régimódi nyelvezetet”.