Trump: Senki sem okosabb Orbánnál

külföld
március 09., 07:04

Nagyjából egy órán át tartott magyar idő szerint szombatra virradóra Orbán Viktor és Donald Trump találkozója a volt elnök floridai Mar-a-Lagóban lévő szupercsicsa magánbirtokán, és vagy tényleg alig esett valamiről szó a nőnapi köszöntésen kívül, amit Orbán a korábban a nőket a „a puncijuknál ragadd meg őket” elvvel közelítő Trumppal, egy Melania Trumpnak átnyújtott virágcsokorral és a háttérben a Pretty Womannel valósított meg, vagy csak nem szivárgott ki semmi a kölcsönös bókoláson kívül.

„Senki nem jobb, okosabb, vagy jobb vezető Orbán Viktornál... Nem egy ellentmondásos figura, mert azt mondja, 'így lesz', és ennyi... Ő a főnök”

- tréfálkozott Trump, nem titkolva az erős vezetőkhöz való vonzódását.

link Forrás

A CNN forrásai szerint a zártkörű, sok vendéges rendezvényen egy tribute zenekar játszott, az Orbán-Trump találkozó pedig konkrét napirend nélküli, lazább barátkozás volt, „jó hangulatban”.

Orbán Viktor Facebook-oldalára szombat reggel feltett egyperces videóban Orbán azt hangsúlyozta, hogy a közös békepolitika volt a meghatározó. „Ma sem lenne háború, ha még mindig ő lenne az Egyesült Államok elnöke” - mondta Orbán Trumpról, egyszerre utalva Ukrajnára és Gázára.

„Nekünk magyaroknak annyi a dolgunk, hogy valljuk be őszintén: jobb lenne a világnak, és jobb lenne Magyarországnak is, ha Donald Trump elnök úr visszatérne.”

link Forrás

Orbán amerikai útján nem találkozik Bidennel vagy az amerikai kormány képviselőivel, a floridai Trump-találkozó kapcsán azonban Joe Biden is megszólalt. Az amerikai elnök az előző nap harciasra konfigurált évértékelőjével már igyekezett beindítani a kampányát, pénteken pedig Pennsylvaniában már lényegében az első választási naggyűlését tartotta. Itt kérdezték a Mar-a-Lago-i találkozóról Orbán és Trump között, amit aggasztónak nevezett.

„Ha én nem aggódok, akkor önnek kell” - mondta a riporternek, majd azzal folytatta, hogy Orbán diktatúrát épít Magyarországon.

„Tudja, kivel találkozik ma lent Mar-a-Lagóban? Orbánnal Magyarországról, aki egyértelműen kijelentette, hogy nem hiszi, hogy a demokrácia működik – diktatúrát keres” – mondta az amerikai elnök. A megfogalmazásból nem volt teljesen egyértelmű, hogy utóbbit Orbánra értie, mondván, diktatúrát épít, vagy inkább Trumpra, hogy diktatúrákat követne - de a lényeget tekintve nincs túl nagy különbség.

„Ez az, akivel találkozik” – tette hozzá Biden. „Én egy olyan jövőt látok, ahol a demokráciát megvédjük, nem pedig leépítjük.

Orbán egyébként minden valószínűség szerint soha nem beszélt arról, hogy szerinte ne működne a demokrácia: a nyugati liberális demokráciák szokásos ekézése mellett a populista új jobboldal éppen a demokratikus felhatalmazás hiányát szokta számon kérni az eliteken.