Wim Wenders filmje miatt akkora az érdeklődés a tokiói nyilvános vécék iránt, hogy már vezetett túrákat is tartanak

FILM
március 09., 16:28

Japán modern nyilvános vécéi már régóta lenyűgözik a látogatókat, a fűtött ülőkékért, a bidé funkcióért és az automatikus öblítésért rajongók Tokióban most már vezetett túrákon is megcsodálhatják ezeket a látványosságokat, írja a Guardian.

link Forrás

Az elmúlt időszakban a nemzetközi érdeklődés is megnőtt az ország nyilvános illemhelyei iránt, köszönhetően Wim Wenders német rendezőnek, akinek Tökéletes napok című filmje esélyes a vasárnapi Oscar-gálán a legjobb nemzetközi film kategóriában.

A film a japán fővárosban élő férfiról, Hirajamáról szól, aki mosdókat takarít. „A férfi láthatóan elégedett egyszerű, harmonikus egyhangúságban telő életével, és örömet lel az élet apró csodáiban. Szabadidejét a zene és a könyvek iránti szenvedélyének szenteli, emellett rajong a fákért is, amelyeket féltve gondoz és állandóan fényképez is. Váratlan találkozások sorozatán keresztül fokozatosan egyre több minden derül ki a múltjából” – szerepel a leírásban.

Sibuja kerület - ahol a filmben szereplő vécék vannak - hatóságai a nagy figyelmet kihasználva túrákat kínálnak 17, elismert japán építészek által tervezett vécéhez. Két útvonal van, túrákat hetente kétszer tartanak. Tokióban rengeteg nyilvános vécé van, 100 ezer lakosra 53 jut. Ezzel szemben Londonban ugyanennyi lakosra csak 14 illemhely jut.