A lengyel külügyminiszter szerint már vannak NATO-katonák Ukrajnában

külföld
március 11., 16:11

Kockázatos kijelentést tett a lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski, amikor egy konferencián úgy fogalmazott, a NATO-katonák már jelen vannak Ukrajnában. Azt azonban nem árulta el, hogy mely országok jelenlétére gondolt – írja a Sky News.

„Szeretnék köszönetet mondani azon országok nagyköveteinek, akik vállalták ezt a kockázatot. Ezek az országok tudják, hogy rájuk gondolok, de nem árulhatom el őket. Más politikusokkal ellentétben nem sorolom fel ezeket az országokat” – mondta a Sikorski.

Köszönetet mondott a NATO-katonáknak
photo_camera Köszönetet mondott a NATO-katonáknak Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via AFP

Ugyanakkor az sem világos, hogy a katonák milyen minőségben vannak jelen Ukrajnában.

Sikorski azután beszélt erről, hogy egy kiszivárgott telefonbeszélgetésen német katonai tisztviselők azt sugallták, az Egyesült Királyság szolgálati személyzete tartózkodik Ukrajnában. Az Egyesült Királyság korábbi közlése szerint kisebb egységeket tényleg küldtek Ukrajnába, hogy segítsenek az orvosok képzésében, de nagyszabású bevetéseket nem terveztek.

A NATO-katonák jelenléte azért kulcsfontosságú, mert Oroszország korábban bejelentette, hogy elkerülhetetlenné válik az orosz-NATO konfliktus, ha külföldi csapatok jelennek meg Ukrajnában.

Kiemelt videóink