Kormánybiztost kapott a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer

POLITIKA
március 11., 19:40

A magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelő kormánybiztosnak nevezték ki Czepek Gábort, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárát – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Czepek kiemelt feladata lesz, hogy megkísérelje a bősi erőmű ügyében mindmáig rendezetlen kérdések és több évtizedes viták lezárását.

A tárca tájékoztatása szerint a kinevező határozat nevesíti a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyét, amelyben a tárgyalási álláspont tervezetét kell kidolgoznia és a kormány elé terjesztenie. A kormánybiztos látja el a továbbiakban ehhez kapcsolódóan a kormány képviseletét az energetikai, környezetvédelmi szakpolitikai és nemzetközi jogi egyeztetéseken.

Czepek Gábor az új kormánybiztos
photo_camera Czepek Gábor az új kormánybiztos Fotó: MTI/Illyés Tibor

A nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel. 1989 óta nem született kölcsönösen elfogadható megoldás egyebek mellett a Duna vízhozamának megosztásában sem. A vitás kérdések annak ellenére állnak fenn, hogy több mint negyedszázados a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete is, amely rendezésükre kötelezi a feleket.

A kormány azonban úgy véli, hogy „a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi kedvező alakulása jó alapot teremthet a megállapodásra”.

Czepek Gábor jelenleg az energiaminisztérium közigazgatási államtitkára, emellett az MVM Zrt. igazgatóságának elnöke. Ezeket a feladatokat a jövőben is ellátja. Kormánybiztosi tevékenységét az energiaügyi miniszter útján a miniszterelnök irányítja, olvasható a minisztérium közleményében.