Leállította az OTP a főváros legnagyobb lakásépítésénél a vásárlói hitelek folyósítását

gazdaság
március 11., 17:57

Újabb nehézségekkel kell szembesülniük a legnagyobb fővárosi lakásépítés vásárlóinak: nem folyósítja ugyanis a hitelt az OTP Bank azoknak, akik a XIII. kerületi Duna Terasz Grande lakóparkban vásároltak lakást, de a beruházó Duna Terasz Grande Kft. (DTG) és a kivitelező KÉSZ Zrt. vitája miatt nem tudnak beköltözni ingatlanjukba – tudta meg a 24.hu.

photo_camera Tüntetés a Duna Terasz Grande-nál március 1-jén
Fotó: Németh Dániel/444

A vevők nemrég megkapták a DTG-től azt a nyilatkozatot, melyet aláírva megkapják a társaság alapításáról szóló szerződést, és elindulhat a folyamat, hogy a nevükre kerüljön az ingatlan. Ezzel párhuzamosan viszont kapnak egy fizetési felszólítást is az utolsó vételárrészlet 30 napon belüli teljesítéséről is, amivel az a gond, hogy sokaknak az OTP hitele biztosítja ezt, a bank viszont leállította a hitel folyósítását.

A bank a lapnak ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy amíg a fejlesztő és a kivitelező vitája miatt nincs birtokbavételi engedély a hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanokra, addig a tisztázatlan jogi helyzet miatt a hitelező jelzálogjoga bizonytalan, ezért amíg ez nem tisztázódik, a bank jogos érdekét szem előtt tartva nem folyósítja a hiteleket. Az OTP hitelfolyósítási stopja azért is lényeges, mert ha a vevők esetleg kénytelenek valamilyen másik megoldást választani, akkor az összes állami támogatást (csok, áfa-visszatérítés, illetékmentesség) elbuknák.

A beruházó DTG és a kivitelező KÉSZ között elmérgesedett vitáról és az amiatt reménytelen helyzetbe került vevők március elsején tartott tüntetéséről itt írtunk hosszabban.