Meghalhatott a Hamász második számú katonai vezetője egy gázai légicsapásban

háború
március 11., 13:44

Izrael vizsgálja azokat a jelentéseket, amik szerint a Hamász második számú katonai vezetője meghalt egy légicsapásban. Ha bebizonyosodik a halála, Marvan Issza lehet az iszlamista militáns mozgalom legmagasabb rangú tisztviselője, akit az IDF a több mint öt hónapja tartó, tízezreket megölő háború során likvidált a palesztin enklávéban.

Az izraeli hadsereg rádiója közölte, hogy az IDF szombat este bombázta a Gázai övezet középső részén található Nuszejrat menekülttábort, ahol értesülések szerint a Hamász katonai szárnyának, az Izz ad-Din al-Kasszám Brigádok második számú parancsnoka lehetett. A jelentés szerint a támadásban öt ember halt meg.

A Hárec arról számolt be, hogy Izrael ellenőrzi, a halálos áldozatok között van-e Issza. Sem az izraeli hadsereg, sem a Hamász tisztviselői nem kommentálták azonnal a sajtóértesüléseket. Vasárnap az elmúlt 24 óra hadműveleteit összefoglaló nyilatkozatában Izrael közölte, hogy az IDF fegyvereseket ölt meg Gáza középső részén, de nem említették a tábort.

Issza előkelő helyen áll Izrael legkeresettebb bűnözőinek listáján, úgy tartják, Mohammed Deiffel, a katonai szárny vezetőjével és a Hamász gázai vezetőjével, Jahja esz-Szinvárral együtt tervelték ki a konfliktust kiváltó október 7-i terrortámadást.

A Gázát ellenőrző Hamász harcosai izraeli adatok szerint 1200 embert öltek meg egy Izrael déli részén zajló tombolás során, és 253 túszt ejtettek. Az ezutáni háború a gázai hatóságok szerint több mint 31 000 palesztin életét követelt, felszámolta az infrastruktúrát, és éhínséget okozott.

Rafah bombázása február 11-én.
photo_camera Rafah bombázása február 11-én. Fotó: Said Khatib/AFP

Közben a gázai háborúban a muszlimok szent hónapjával, a ramadánnal egybeeső tűzszünet biztosítására irányuló tárgyalások akadoznak. Issza halála megnehezítheti a tűzszünet biztosítására és a túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseket, bár Izrael szerint a tárgyalások egyiptomi és katari közvetítőkön keresztül folynak.

A Moszad izraeli hírszerző ügynökség a hétvégén közölte, hogy mindkét fél a megállapodások elérésére törekszik. A Hamász azzal vádolja Izraelt, hogy nem hajlandó garanciákat adni a háború befejezésére és a csapatok kivonására. Izrael ideiglenes fegyverszünetet szeretne, hogy lehetővé tegye a túszok cseréjét, de addig nem állítja le háborút, amíg le nem győzi a Hamászt. (Reuters)