Szijjártó másodszorra is átadta ugyanazt az Ipoly-hidat

POLITIKA
március 11., 16:19

„Újabb Ipoly-híd került átadásra Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Drégelypalánknál, a másikon Ipolyhídvégnél, ami nagyban meg fogja könnyíteni a határ menti közösségek életét” – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a helyszínen az MTI tudósítása szerint.

Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen, b-j) a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Ipoly-híd átadásán 2024. március 11-én.
photo_camera Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen, b-j) a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Ipoly-híd átadásán 2024. március 11-én. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A 24 azt írja, a hidat 2 hónapja már „átadta” Szijjártó Péter, de akkor a drégelypalánki művelődési házban voltak kénytelenek tartani a tervezett hídavatást, mert az áradás elöntötte a hídra vezető utat, így az átadást végül projektzáró rendezvénynek keresztelték át.

„A 2,9 milliárd forintból megépült, 48,5 méteres szabadnyílású Szent Borbála-hídhoz Magyarországon egy kilométer, Szlovákiában 400 méter utat kellett építeni”, így pár percre rövidült az átkelés ideje az eddigi húsz kilométeres autózás helyett – mondta akkor és most is Szijjártó.

Richard Rasi szlovák beruházásokért felelős miniszter, Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke, Szijjártó Péter és Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselő (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagokat a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Ipoly-híd átadásán 2024. március 11-én.
photo_camera Richard Rasi szlovák beruházásokért felelős miniszter, Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke, Szijjártó Péter és Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselő (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagokat a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Ipoly-híd átadásán 2024. március 11-én. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Szijjártó most azt mondta, a helyszínen a folyó két partja közötti összeköttetés létrehozását már Hunyadi János elrendelte az 1400-as évek közepén, de a híd a II. világháborúban megsemmisült. „Itt tehát olyan munkát végeztünk el, amellyel már régóta adósak voltunk az itt élő emberek számára” – mondta.

654 km-es szlovák-magyar határszakaszon 2010-ben még csak huszonkét ponton lehetett átkelni, a két ország vezetői azonban 2014-ben megállapodást írtak alá ezek számának a növeléséről, így ez a mai átadóval el is érte a negyvenet.

Kiemelt videóink