Balog Zoltán arról beszélt a lelkészeknek, hogy személyesen találkozott K. Endrével, mielőtt a kegyelmet javasolta

belföld
március 12., 06:57

A hvg360 értesülései szerint Balog Zoltán személyesen is találkozott K. Endrével, mielőtt lobbizni kezdett azért, hogy Novák Katalin adjon neki kegyelmet. Erről maga Balog Zoltán beszélt a református lelkészeknek, akikkel március 7-én a Dunamelléki Református Egyházkerület gárdonyi, rendkívüli egyházmegyei közgyűlésen, illetve két nappal később a budapesti Ráday utcában találkozott.

A lap forrásai szerint Balog Zoltán százfős hallgatóság előtt beszélt arról, hogy K. Endre már házi őrizetben volt, amikor feleségével hozzá fordultak, elmentek hozzá, és másfél órát beszélgetettek, majd közösen imádkoztak is. Balog meg volt győződve arról, hogy K. Endre ártatlan, ezért ment bele abba, hogy támogatni fogja a férfi kegyelmi kérvényét. Az nem teljesen világos, hogy K. Endre hogyan mehetett el Baloghoz, miközben ő éppen házi őrizetben volt, és nem hagyhatta el az otthonát.

Novák Katalin volt köztársasági elnök Balog Zoltán javaslatára adott kegyelmet K. Endrének, aki V. János, a bicskei gyermekotthon pedofil exigazgatójának elítélt bűntársa volt. Miután Novák lemondott, pár nap után Balog is kegyeskedett lemondani a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, de a püspökségét megtartotta. Vasárnap este a Házon kívülben bemutatott riport szerint K. Endre a múlt héten újra a vallomása megváltoztatására próbálta rávenni az egyik bicskei áldozatot.