Meghalt Polio Paul, a férfi, aki több mint hetven évig élt vastüdőben

külföld
március 13., 10:44

Még csak hatéves volt, amikor 1952-ben a járványos gyermekbénulást okozó polio enterovírus fertőzte meg Paul Alexandert. A kisfiú túlélte az általában halálos kórt, mert a fejét, a nyakát és száját a fertőzés után is tudta mozgatni. Egy texasi kórházban vastüdőbe került, az tartotta életben hetvenkét évig, idén március 11-ig. Ezzel ő lett a világon leghosszabb ideig vastüdővel, sőt, vastüdőben élő embere.

A fivére, Philip Alexander magyar idő szerint szerda hajnalban – saját időzónájában még kedden – tette közzé a hírt, hogy a Polio Paulként is ismert testvére elhunyt.

link Forrás

A Sky News felidézi: a fémhengerbe zárt több mint hetven évet Paul Alexander nemcsak túlélte, hanem aktívan töltötte. Ez idő alatt Paul egyetemre járt, ügyvéd lett, és könyvet is publikált.

„Története messzire eljutott, és pozitív hatással volt az emberekre szerte a világon. Paul hihetetlen példakép volt, akire továbbra is emlékezni fogunk” – írták róla a GoFundMe-oldalán. A testvére is azzal búcsúzott tőle: „Megtiszteltetés volt részese lenni valakinek az életének, akit annyira csodáltak, mint őt. Emberek millióit érintette meg és inspirálta”.