Sztrájk lesz ma a kecskeméti Mercedes-gyárban

gazdaság
március 13., 07:29

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart szerda délután három és öt óra között a Vasas szakszervezet helyi csoportja a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban, közölte a szakszervezet szerda reggel.

A kecskeméti Mercedes-gyár standja egy állásbörzén
photo_camera A kecskeméti Mercedes-gyár standja egy állásbörzén Fotó: Mercedes-Benz Gyár Kecskemét

A munkabeszüntetést azzal indokolják, hogy bár tavaly október óta tizennégy bértárgyalási fordulót tartottak, a mai napig nincs bérmegállapodásuk az idei évre. „Sőt, a munkáltató ahhoz sem járult hozzá, hogy a cégnél dolgozó munkavállalók megismerjék a bérajánlatát” – olvasható a szakszervezet közleményében.

A sztrájkbizottságot február végén alapították meg, követeléseikkel „a munkavállalók döntő része egyetért”, írták a közleményben. A szakszervezet többek között azt szeretné elérni, hogy idén 14, jövőre 12 százalékos legyen az alapbéremelés, mindkét évben kapjanak 600 000 forint cafeteriát, az úgynevezett vakációjuttatást szintén 600 000 forintra emelje a munkaadó, továbbá kérnek 2025-re egy 250 ezres, 2026-ra egy félmilliós egyszeri kifizetést és 40 forint/kilométeres bejárási támogatást.

A cég néhány hete, két nappal a sztrájkbizottság megalapítása után azt közölte: a munkavállalók a lezárt 2023-as év eredményei alapján bruttó 1 090 000 forintos eredményrészesedési kifizetést kaphatnak.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 1589,83 milliárd forintos árbevétellel zárta 2022-t, ami csaknem 40 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest (a 2023-as gazdálkodásról csak később jelenik meg a beszámolójuk). Az utolsó lezárt üzleti évükben az üzemi eredményük 36,8 milliárd forint volt, csaknem másfélszerese az előző évinek (24,9 milliárd).