Veszélyhelyzet van, miért is ne jelenhetne meg kedd éjjel egy aznap 23 órakor hatályba lépő jogszabály

belföld
március 13., 06:39

A kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyben a kormány, a veszélyhelyzetre hivatkozva, rendelettel írta felül azt a törvényi előírást, ami szerint a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnökének a lemondási ideje 60 nap. Túlzás lenne azt mondani, hogy tömegeket érintő változtatás ez, mégis fontos. Mint a változtatást kiszúró 24.hu írja, az Index már kedden tényként írt arról, hogy csütörtöktől az a Biró Marcell lesz a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, aki most még az SZFTH elnöke.

Bíró Marcell még közigazgatási államtitkárként egy 2012-es rendezvényen
photo_camera Bíró Marcell még közigazgatási államtitkárként egy 2012-es rendezvényen Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

A most módosított törvény eredetileg úgy szólt, hogy az elnök lemondási ideje 60 nap. A rendelettel ez úgy változik, hogy ha az SZFTH-elnök a miniszterelnökhöz intézett írásos lemondásának oka az, hogy a kormányzati igazgatásról szóló törvény bizonyos előírásai szerinti tisztséget betölthessen, a megbízatása a nyilatkozatában meghatározott napon szűnik meg. Tehát most már nincs jogi akadálya annak, hogy a kormánykörökből megbízható információkkal ellátott Index értesülésének megfelelően Biró Marcell már csütörtökön nemzetbiztonsági főtanácsadó legyen.

Mielőtt Orbán Viktor kilenc évre kinevezte az SZTFH élére, Biró Marcell a Miniszterelnöki Kormányirodát vezette államtitkárként.