A kormány szerint Pressmanből egy baloldali politikai aktivista beszélt

POLITIKA
március 14., 19:54

„Magyarország mindig nagy tisztelettel tekintett és tekint az Egyesült Államokra. Ez a mai beszéd azonban nem egy nagykövethez méltó beszéd, hanem sokkal inkább egy baloldali politikai aktivista beszéde volt.”

Egyelőre ennyit reagált a magyar kormány, közelebbről Menczer Tamás külügyi államtitkár az amerikai nagykövet nagy visszhangot kiváltó beszédére. Amikor ezt írom, konkrétan ez a vezető anyag a világ egyik legnagyobb hírportálján, a Guardianen. Az MTI nem számolt be a beszédről, csak a fenti kormányzati reakcióról.

photo_camera Szijjártó és Menczer Fotó: Németh Dániel/444

David Pressman a magyar-amerikai viszony drámai romlásáról beszélt, és figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem hagyhatja figyelmen kívül,

  • amikor a magyar Országgyűlés elnöke azt állítja, hogy Putyin ukrajnai háborúját valójában az Egyesült Államok vezeti;
  • amikor egy hivatalban lévő miniszter úgy hivatkozik az Egyesült Államokra, mint a halottra, akinek nő a körme.
  • „Nem érthetjük meg és nem fogadhatjuk el, hogy a miniszterelnök az Egyesült Államokat szövetségesünk, Magyarország legfőbb ellenfeleként azonosítja.
  • Vagy azt az állítását, miszerint az Egyesült Államok kormánya meg akarja buktatni a magyar kormányt, szó szerint »le akarja győzni« őt.”

De arról is keményen szólt, hogy míg az Orbán-kormány nagyon kényes arra, ha vélt vagy valós külföldi beavatkozás történik a magyar politikába, addig a miniszterelnök nyíltan és fáradhatatlanul kampányol az amerikai ellenzék vezetője mellett. „Lehet, hogy az Orbán-kormány ki akarja várni az Egyesült Államok mostani kormányának leköszönését, de mi biztosan nem fogunk kivárni az Orbán-kormánnyal kapcsolatban. Amíg Magyarország várakozó állásponton van, mi cselekedni fogunk” - mondta Pressman.