A nőket is besorozná Dánia, de nem azért, mert háborút akarnak

külföld
március 14., 05:54

A nőkre is kiterjesztené a kötelező katonai sorszolgálatot, és a szolgálati időt is meghosszabbítaná Dánia - írja a BBC. Az ország a következő 5 évben emellett 6 milliárd dollárral növelné meg védelmi költségvetését, hogy teljesítse a NATO által kitűzött célokat.

„Nem azért fegyverkezünk, mert háborút akarunk. Azért fegyverkezünk, mert el akarjuk kerülni azt” - nyilatkozta Mette Frederiksen miniszterelnök. A katonai reformokat ismertető Frederiksen hozzátette: a dán kormány a „nemek közötti teljes egyenlőség” elérésére törekszik.

photo_camera Mette Frederiksen dán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a katonai reformokról 2024. március 13-án Koppenhágában. Fotó: LISELOTTE SABROE/AFP

Eközben Troels Lund Poulsen védelmi miniszter kijelentette: „A szigorúbb hadkötelezettségnek, beleértve a teljes nemek közötti egyenlőséget, hozzá kell járulnia a védelmi kihívások megoldásához, a nemzeti mozgósításhoz és fegyveres erőink felszereléséhez.”

Dániában a nők eddig önkéntes katonai szolgálatra jelentkezhettek. A dán kormány most azt tervezi, hogy 2026-tól vezetik be a női hadkötelezettséget, így Norvégia és Svédország után a harmadik olyan európai ország lesznek, amely előírja a nők fegyveres szolgálatát.

A sorkatonai szolgálatot négyről 11 hónapra hosszabbítják meg férfiak és nők számára egyaránt. A közel hatmilliós ország katonai kiadásait pedig a jelenlegi 1,4 százalékról 2025-ben a GDP 2 százalékára emelik, hogy teljesítsék a NATO által a szövetséges országok számára kitűzött célokat.