Ezrekkel kevesebben jelentkeztek egyetemekre, mint tavaly

belföld
március 14., 06:35

Összesen 120 990-en adták be jelentkezésüket az idén szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre – írja a Népszava az Oktatási Hivatal adatai alapján. Ez mintegy ötezerrel kevesebb a tavalyinál, de több, mint 2022-ben és az azt megelőző években. A múlt évben ugyanis 2011 óta nem látott szinten volt a felvételizők száma.

link Forrás

A mostaninál magasabb, 120 ezret jóval meghaladó szinten, mint látható, utoljára 2010-2011 körül volt a jelentkezők száma. A lap az előzetes adatok alapján arról ír, hogy a tanári és tanító szakok iránt nem nőtt az érdeklődés: a felsőoktatási államtitkárra hivatkozva azt írják, hogy a pedagógusképzésbe idén 17 833-an nyújtották be jelentkezésüket, ami elmarad a tavalyi 18 673-tól.

A lap felidézi: a korábbi szigorítások után tavaly jelentősen megkönnyítették az egyetemekre való bekerülést: egyebek mellett eltörölték a minimumponthatárokat, a felvételihez szükséges emelt szintű érettségi, valamint a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsga kötelezőségét.

Ez évtől pedig a felsőoktatási intézmények már maguk határozhatják meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak pluszpontokat. Így például van olyan egyetem is, amely 10-15 pluszpontot ad annak a jelentkezőnek, akinek valamelyik családtagja az egyetemen végzett.