A francia alsóház megszavazta, hogy korlátozzák a fast fashiont

külföld
március 15., 09:59

A francia alsóház megszavazta, hogy pótdíjakkal sújtsák a fast fashion tömeggyártók termékeit, de a törvénytervezetet még a szenátusnak is el kell fogadnia.

A törvénytervezet szerint a legfontosabb intézkedések közé tartozna, hogy a fast fashion termékeket nem lehetne reklámozni, és az olcsó ruhát gyártó cégeknek környezetvédelmi díjat is kellene fizetniük. Arra is köteleznék a fast fashion cégeket, hogy tájékoztassák vásárlóikat, hogy a termékeik milyen hatással vannak a környezetre. Ezzel Franciaország lenne a világon az első olyan ország, amely törvénnyel korlátozná a fast fashion „túlkapásait”.

Mint Európa sok országát, úgy a francia ruhapiacot is elárasztották a nagyon olcsó importtermékek, ami miatt több hazai márka csődöt mondott. De az Emmanuel Macronnal szövetséges párt, a Horizons elsősorban környezetvédelmi okok miatt nyújtotta be a törvénytervezetet.

„A textilipar a leginkább szennyező iparág” - mondta Anne-Cecile Violland, a Horizons helyettese, hozzátéve, hogy az ágazat az üvegházhatású gázok kibocsátásának 10 százalékáért felelős, de a vizeket is jelentősen szennyezi. Példaként a kínai Sheint hozta fel, ami naponta 7200 új ruhadarabot gyárt. (Guardian)