A Belügyminisztérium szerint szabályosan jártak el, amikor megszökött a pedofíliával gyanúsított férfi a házi őrizetből

bűnügy
március 18., 18:21

Miután kiderült, hogy azért szökhetett meg a házi őrizetből az alvó gyerekek megerőszakolásával gyanúsított Nemes László, mert tavaly ősszel hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer, a jobbikos Lukács László György rákérdezett a Belügyminisztériumnál, mégis ki a felelős ezért. Az ügyet feltáró cikkében Ács Dániel kollégánk arról írt, hogy nem váratlan technikai hibáról volt szó. A rendszer azért állt le, mert a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt aki karbantartsa. Így a rendszerhez kapcsolódó karbantartási vagy szupport szerződés lejárt, és azt nem újították meg.

Ezért Lukács a következő kérdésekkel fordult a Belügyminisztériumhoz:

  • Valóban volt-e ilyen technikai hiba, azaz a fent körülírt rendszer leállás szerver probléma miatt?
  • Ha igen, hányszor történt mindez az elmúlt évben, illetve milyen hosszan esetenként?
  • Hány főt érintett a leállás, azaz hány fő volt az, akivel 2023 októberében és novemberében ilyen távfelügyeleti eszközt alkalmaztak?
  • Ki a felelős azért, hogy egy ilyen eset megtörténhetett? Történt-e felelősségre vonás?
  • Tervez-e a minisztérium szigorítást annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő?
  • Érzi-e Ön a saját felelősségét az eset kapcsán?

Rétvári Bence, a belügy parlementi államtitkára érdemben egyik kérdésre sem válaszolt, ehelyett hosszan idézte a bűnügyi felügyeletre vonatkozó jogszabályokat. Ugyan Rétvári a konkrét üzemzavar tényét nem ismerte el, de nem is cáfolta, hogy Nemes László emiatt szökhetett meg. Az államtitkár ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy ismertesse az üzemzavar esetén alkalmazandó eljárásrendet, miszerint kockázatelemzés alapján döntik el, hogy járőrök esetileg vagy folyamatosan ellenőrizzék a gyanúsítottakat. Ennek alapján Rétvári Bence megállapította:

„A Rendőrség minden esetben az irányadó jogszabályok szerint járt el, a magatartási szabályok ellenőrzésére vonatkozó előírásoknak eleget tett.”