A Velencei Bizottság szerint csak rosszabb lesz, ha létrehozzák a Szuverenitásvédelmi Hivatalt

belföld
március 19., 05:22

Az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint módosítani kell a szuverenitásvédelmi törvényt. Úgy látják, nagy a kockázata annak, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása és tevékenysége káros hatással lesz a szabad és demokratikus vitára Magyarországon.

Lánczi Tamás a Fidesz frakcióülésén 2022 szeptember 21-én Balatonalmádiban
photo_camera Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Fotó: Németh Dániel/444

Mert ahogy a hvg.hu is írja, a Velencei Bizottság szerint a törvény nem nyújt elegendő garanciát a Hivatal függetlenségére, mivel a Hivatal „államigazgatási szerv”, elnökét és alelnökeit a végrehajtó hatalom nevezi ki és menti fel, így pedig nem tekinthető „független szervnek”. Emellett bármely jogi vagy természetes személy magánéletébe beavatkozhat, és bármilyen ellenőrzés és felülvizsgálati mechanizmus nélkül megnevezheti és megszégyenítheti az adott személyt, és a törvény nem nyújt elegendő garanciát a Hivatal függetlenségére, ami a törvény önkényes és politikai indíttatású alkalmazásához vezethet.

Így ajánlásaik a következők:

  • A törvény hatályon kívül helyezése a Szuverenitásvédelmi Hivatalra vonatkozó szakaszokban.
  • A „külföldi támogatás” fogalmának árnyaltabb meghatározása, figyelembe véve a különböző típusú finanszírozási forrásokat és a politikai pártok nemzetközi szintű együttműködését, kizárva a nemzetközi szervezetek általi finanszírozást, és előírva a nemzetközi kötelezettségek, köztük az uniós tagságból eredő kötelezettségek tiszteletben tartását.
  • A választási törvény új rendelkezéseiben pontosabban meg kell határozni a tiltott tevékenységeket, valamint a külföldi finanszírozással való kapcsolatukat, például annak előírásával, hogy a tilalom csak a választások előtt meghatározott időszakon belül kapott pénzeszközökre vonatkozik.
  • A Büntető Törvénykönyv új 350/A. §-a címének módosítása, hogy az jobban tükrözze a rendelkezés tartalmát, pontosabban meghatározza a tiltott cselekményeket, és pontosabban és korlátozottabban határozza meg a vonatkozó „foglalkozástól való eltiltást”.

Mindezek alapja a Velencei Bizottság küldöttségének 2024. februári budapesti látogatása, amikor a Velencei Bizottság találkozott a kormánypártok és az ellenzéki pártok képviselőivel, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságával, a magyar kormánnyal, a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, a Nemzeti Választási Irodával és az Állami Számvevőszékkel, valamint több civil szervezet képviselőivel.