Amíg az európai szövetségesek rendesen fizetnek, Donald Trump nem lépne ki a NATO-ból

külföld
március 20., 08:43

Amíg az európai országok tisztességesen játszanak,az Egyesült Államok 100 százalékban a NATO tagja marad, mondta Donald Trump republikánus elnökjelölt, írja a Politico. Trump a GB News brit tévécsatornának adott interjúban megerősítette elkötelezettségét a transzatlanti szövetség mellett, de figyelmeztette az európai nemzeteket, hogy ne használják ki az amerikai támogatást.

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

Trump évek óta élesen bírálja a NATO-t, a szövetségesek félelmei pedig csak nőttek, miután a korábbi elnök - aki a november 5-i választáson Joe Biden hivatalban lévő elnökkel fog megmérkőzni – a múlt hónapban azt mondta, hogy bátorítani fogja Oroszországot, hogy azt tegyen, amit akar azokkal a NATO-országokkal, amelyek nem teljesítik a szövetséggel szembeni pénzügyi kötelezettségeiket.

Az interjúban Trump enyhített retorikáján, miközben fenntartotta, hogy Európának méltányos részt kell fizetnie a védelmi költségekből. „A NATO-nak tisztességesen kell bánnia az Egyesült Államokkal, mert ha nem lennénk, a NATO sem létezne” – mondta.

Európában egyre nagyobb aggodalmak merültek fel az európai biztonság iránti amerikai elköteleződés megbízhatóságával kapcsolatban. Ezt csak fokozta Trump második elnökjelöltsége és a Washingtonban kialakult patthelyzet az Ukrajnának nyújtandó segélycsomag kapcsán. Elnökként Trump többször fenyegetőzött azzal, hogy kilép a szövetségből, de ez végül nem történt meg.