Anti-anti-ageing Svédországban: nem árusít gyerekeknek öregedésgátló bőrápolókat egy gyógyszertárlánc

egészség
március 20., 19:46

Egy vezető svéd gyógyszertárlánc korhatár-korlátozást vezet be az öregedésgátló bőrápoló szerekre, írja a Guardian. A Svédországban mintegy 390 gyógyszertárral rendelkező Apotek Hjärtat nem árul több úgynevezett „fejlett bőrápoló” terméket (beleértve az AHA-sav, BHA-sav, A-vitamin, C-vitamin és enzimes hámlasztás összetevőit) 15 év alatti vásárlóknak, hacsak nem rendelkeznek szülői beleegyezéssel, vagy nincs olyan bőrbetegségük, ami ezt indokolná.

A cég a döntésről kiadott közleményben azt írja: aggódnak amiatt az erősödős tendencia miatt, hogy a gyerekek egyre inkább korszerű bőrápolószereket használnak, illetve, hogy erre ösztönzik őket.

A döntés egy olyan időszakban született, amikor a 13 év alatti svédországi gyerekek körében a közösségi média hatására egyre erősödő trend a bőrápolási termékek vásárlása. A Guardian azt írja, hogy az egyik svéd szépségápolási lánc vásárlóinak 20-40 száualéka 13 év alatti gyerek.

A lap megjegyzi: anekdotikus beszámolók szerint Európa-szerte egyre több gyermek fordul a drága öregedésgátló bőrápolás felé, hogy fiatalosabb bőrt kapjanak, köztük akár már tízévesek is vannak. Sokan például a TikTokon látottak hatására döntenek így. Ezzel párhuzamosan Európa-szerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az ilyen termékekhez való korai hozzáférés káros hatással lehet a gyerekek egészségére.