Az amerikai külügyminiszter szerint Gáza teljes lakosságát élelmiszerhiány fenyegeti

külföld
március 20., 05:57

Gáza kétmillió lakosa akut élelmiszerhiánnyal küzd, mondta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy ez az első alkalom, hogy egy terület egész lakosságát ilyen mértékű éhínség fenyegeti.

photo_camera Fotó: JONATHAN ERNST/AFP

A BBC szerint Blinken ismét felszólította a Hamászt, hogy tegye le a fegyvert, de azt mondta, Izrael feladata, hogy foglalkozzon azok ellátásával, akiknek kétségbeesetten szükségük van humanitárius segítségre. Az ENSZ ügynökségei szerint Gáza északi részén májusra éhínség fenyegethet, ha nem lesz tűzszünet és nem érkezik több segély. Az izraeli küldöttség kedden kezdi meg a tárgyalásokat Katarban a harcok leállításáról, a humanitárius segélyek bejuttatásáról és az izraeli túszok kimenekítéséről.

Amerikai tisztviselők bejelentették, hogy Blinken nemsokára megint a térségbe utazik. Dzsiddában szaúdi vezetőkkel fog tárgyalni, majd Kairóba utazik, hogy találkozzon az egyiptomi vezetéssel. A megbeszélések jelentős része a Gázai övezet biztonságát és kormányzását célzó háború utáni terv arab támogatására fog összpontosítani.

Közben az amerikai külügyminisztérium azt kérte Izraeltől, hogy engedélyezze Philippe Lazzarininak, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége (UNRWA) vezetőjének a Gázai övezetbe való belépését, miután hétfőn ezt megtagadták tőle. Izrael korábban azzal vádolta az UNRWA-t, hogy támogatja a Hamászt, amit az ügynökség tagadott.