Franciaországban börtönbe zártak kommentelőket

külföld
március 20., 05:33

28 embert ítéltek börtönbüntetésre Franciaország legnagyobb internetes zaklatási ügyében. A 20 és 49 év közötti vádlottak négytől 18 hónapig terjedő börtönbüntetést kaptak, néhányuk büntetését felfüggesztették. A vádlottaknak ezen kívül 700 eurós pénzbírságot és további 54 000 euró kártérítést is ki kell fizetniük áldozatuknak, Magali Berdahnak, az egyik legnépszerűbb francia influenszernek.

Magali Berdah egy korábbi tárgyaláson ügyvédeivel.
photo_camera Magali Berdah egy korábbi tárgyaláson ügyvédeivel. Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Berdah életmód- és divatszakértőként épített kiemelkedő influenszerkarriert Franciaországban, miközben a Shauna Events nevű cégén keresztül más közösségimédia-sztárokat is marketingelt. Két évvel ezelőtt elárasztották a felületeit a gyűlölködő kommentek, üzenetek. Az ügyvédei szerint azért, mert egy Booba nevű rapper – valódi nevén Élie Yaffa – arra bátorította a követőit, hogy küldjenek ilyeneket a „tolvaj influenszernek”, azaz Berdahnak. A bíróság szerint a most elítélt vádlottak mindegyike „tudatosan döntött úgy, hogy csatlakozik” a cyberbullyinghoz. Booba ellen külön eljárás zajlik, és tagadja a súlyos zaklatást, ahogy azt is, hogy ő irányította volna a Berdah oldalaitlárasztó online csőcseléket.

A francia rapper, Booba
photo_camera A francia rapper, Booba Fotó: ISSOUF SANOGO/AFP

Berdah ellen amúgy pénzmosás miatt folyik eljárás bíróság előtt, marketingcége, a Shauna Events ellen pedig csalás miatt folyik nyomozás.

(BBC)