Három év börtönt kapott Oroszországban egy filmrendező két, az ukrajnai háborúról szóló posztja miatt

külföld
március 20., 16:31

Egy szentpétervári bíróság három év börtönbüntetésre ítélte Vszevolod Koroljov dokumentumfilmest egy olyan büntetőügyben, amit az orosz hadseregről szóló „hamis, lejárató információk terjesztése” miatt indítottak, írja a Sever.Reali független híroldal. Az ügyészség eredetileg kilenc év börtönbüntetést kért Koroljovra.

A filmest 2022 júliusának elején tartóztatták le azért, mert tavasszal a VKontakte közösségi hálózaton két posztot tett közzé – állítólag pontatlan információkkal – az orosz hadsereg donyeci, bucsai és borodjankai katonai műveleteiről.

Koroljov nem tagadta, hogy ő lett volna a posztok szerzője, de nem értett egyet a vádakkal, hogy azokban pontatlan, a hadsereget lejárató állítások lettek volna. A dokumentumfilmes a bíróságon azt mondta: azért írta a posztokat a VKontakte-oldalára, hogy az emberek alternatív véleményt kaphassanak, amely eltér a védelmi minisztérium hivatalos jelentéseitől. Ragaszkodott ahhoz, hogy nyilvános forrásokból szerzett információkat, és főként szemtanúk beszámolóit használta fel.

2022 márciusában, Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója után az orosz Büntető törvénykönyvben és a közigazgatási szabálysértésekről szóló törvényekben megjelentek azok a passzusok, amik pénzbírságot és börtönbüntetést írnak elő a háborúellenes kijelentések vagy az orosz katonák háborús bűncselekményeiről szóló jelentések miatt.

Az orosz bíróságokra 2023-ban 2870 közigazgatási ügy érkezett az orosz hadsereg „lejáratásával” kapcsolatban. Az ilyen ügyek száma az Ukrajna orosz megszállása óta eltelt csaknem két év alatt elérte a 8386-ot.