Újabb NATO-tagállamban merült fel NATO-katonák Ukrajnába küldése

külföld
március 20., 14:16

„Nem zárható ki”, hogy brit csapatok menjenek Ukrajnába – mondta egy rádióinterjúban Ben Wallace volt védelmi miniszter. A Sky News tudósítása szerint Wallace azt mondta: „az embereknek fel kell ismerniük, hogy Vlagyimir Putyin milyen veszélyes”, és az, hogy orosz vezető további hat elnöki éve „még nagyobb bizonytalanságot” jelent.

„Szerintem Putyin elnök – és ezt most láttuk a látszatválasztásból is – a legközelebb áll Adolf Hitlerhez azok közül, akikkel ebben a generációban találkoztunk”, mondta Wallace. Szerinte a Putyin jelentette bizonytalanság azt jelenti, hogy a nyugati fegyveres erőknek „megfelelő felkészültséggel” kell rendelkezniük.

Arra a kérdésre, hogy a NATO-csapatok ukrajnai harcokban való részvétele kizárható-e azok után, hogy Emmanuel Macron francia elnök azt mondta: „semmit sem szabad kizárni”, Wallace azt válaszolta:

„Végső soron az elrettentés része a kétértelműség… hogy az ellenfélnek találgatnia kelljen, meddig mennénk el, mit tennénk”.

A volt brit védelmi miniszter szerint „ezt Putyin mesterien csinálja, mindenkit találgatásra késztet”. Ezért tartja fontosnak, hogy „soha ne zárjuk el a lehetőségeket. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül megtesszük, de fontos, hogy az embereket találgatásban tartsuk”. Ezzel szemben akkor, ha „kizárunk dolgokat, az ellenfeleink sarokba szorítanak minket.”