Az amerikai kormány nekimegy az egyik legnagyobb amerikai techcégnek

TECH
március 21., 15:32

Az Egyesült Államok mérföldkőnek számító pert indított a legnagyobb amerikai techcég és egyben a világ egyik legértékesebb cége, az Apple ellen, azzal vádolva a technológiai óriást, hogy monopolizálta az okostelefonok piacát, és lenyomta a versenytársakat.

A perben az igazságügyi minisztérium azt állítja, a cég arra használta fel hatalmát, hogy korlátozza a versenytársakat és a fogyasztóknak elérhető lehetőségeket.

Az Apple megfogadta, hogy „erőteljesen” küzd a per ellen, és tagadja az állításokat.
2009 óta ez a harmadik alkalom, hogy a céget beperelte az igazságügyi minisztérium.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Cupertinóban 2022. szeptember 7-én.
photo_camera Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Cupertinóban 2022. szeptember 7-én. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images via AFP

A New Jersey-i szövetségi bírósághoz benyújtott kereset azt állítja, hogy az Apple egy sor gumiszabályt alkalmazott az innováció meghiúsításáért és a versenytársak megfojtásáért.

Merrick Garland főügyész azt mondta, a vállalat „aláássa azokat az alkalmazásokat, termékeket és szolgáltatásokat, amik egyébként kevésbé támaszkodnának az iPhone-ra, elősegítenék az interoperabilitást, és csökkentenék a fogyasztók és a fejlesztők költségeit”. Ha az Apple-t nem perlik be, tovább fogja „erősíteni az okostelefon-monopóliumát”.

A panasz sok „versenyellenes” lépést sorol fel, ideértve a széles körű funkcionalitással rendelkező alkalmazások blokkolását, a felhőalapú streamingszolgáltatások visszaszorítását, a harmadik felek digitális pénztárcáinak korlátozását és a nem a vállalat által gyártott okosórák „funkcionalitásának csökkentését”.

Az Apple szóvivője, Fred Sainz közölte, hogy a per „a tények és a törvények tekintetében téves”, és az Apple „erőteljesen védekezni fog”. Azt mondta, a per fenyegeti azokat az elveket, amik megkülönböztetik az Apple termékeit a versenypiacokon, és akadályoznák őket abban, hogy olyan technológiát hozzanak létre, amit az emberek az Apple-től elvárnak. (BBC)